În jurul fiecăruia dintre noi există un nor microbian unic: studiu
alte articole
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oregon din SUA au descoperit că în jurul fiecărui om există un nor microbian unic.
Pentru a determina acest lucru, experţii au desfăşurat un studiu la care au participat 11 voluntari. Participanţii au fost plasaţi într-o cameră sterilă, iar cu patru ore mai târziu, experţii au prelevat 312 probe de aer. În urma examinării mostrelor de aer, specialiştii au găsit combinaţii unice de microbi, în baza cărora au putut identifica persoanele care s-au aflat anterior în încăpere.
Iniţial, oamenii de ştiinţă au presupus că compoziţia aerului din spaţiile camerei ar putea să difere în funcţie de oamenii care s-au aflat acolo, însă nu s-au aşteptat să descopere prezenţa unor nori microbieni, unici în felul lor, în cazul fiecăruia dintre participanţii la studiu.
Rezultatele experimentului au stabilit că, în general, oamenii au aceleaşi grupuri principale de bacterii: adică streptococi în cavitatea bucală şi Propionibacterium şi Corynebacterium pe suprafaţa pielii. Însă, chiar dacă grupurile de bacterii sunt aceleaşi, combinaţia lor este unică pentru fiecare individ în parte şi această combinaţie individualizată face posibilă stabilirea identităţii persoanei.
Specialiştii susţin că noua descoperire îi va ajuta în lupta împotriva răspândirii bolilor în încăperile închise şi va implica soluţii utile în investigaţiile din domeniul criminologiei, în special în ceea ce priveşte urmărirea itinerariului parcurs de suspect. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au aflat deocamdată cum să separe în mod distinct norii microbieni ”personalizaţi”, în locurile aglomerate.
Sursa: PeerJ