Lumea continuă să fie afectată de folosirea greşită a tehnologiei

Tânără ascultând la căşti
Tânără ascultând la căşti (Pixabay.com)

Mai mult de 1.100 milioane de persoane pot suferi de pierderea auzului, din cauza practicilor nesigure precum utilizarea constantă a dispozitivelor electronice, a căştilor. De asemenea, majoritatea tinerilor ascultă muzică la volum ridicat, ce depăşeşte recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

OMS avertizează că în acest moment 43 de milioane de tineri, cu vârste între 12 şi 35 de ani, prezintă deficienţe de auz. De aceea, specialiştii recomandă reducerea volumului în căştile pentru copii. În ţările puternic dezvoltate şi în cele medii, 50% dintre tineri ascultă la dispozitive electronice (MP3, telefon mobil etc.) la nivele nesigure, majoritatea acestui segment de populaţie fiind expus riscului de pierdere a auzului şi din cauza zgomotului mare din discoteci, baruri sau evenimente sportive.

Un nivel de zgomot de 85 decibeli poate fi considerat sigur numai timp de 8 ore pe zi, iar un dispozitiv audio în registru maxim de volum de 105 decibeli este sigur doar 4 minute, relatează OMS.

Tehnologia ce avansează cu paşi repezi, în final, afectează populaţia care devine dependentă de aceasta, provocând diverse afecţiuni, unele încă nedescoperite.

Expunerea excesivă la zgomot, cât şi dorinţa tinerilor în special de a ieşi în evidenţă, nu duce decât la apariţia imediată sau în timp a unor probleme de sănătate ce nu vor mai putea fi reabilitate, lăsând în urmă handicapuri de nerezolvat.

Această ştiinţă care te ridică, punându-ţi la dispoziţie toate informaţiile, te poate şi distruge.

Nu există câştig fără pierdere şi pierdere fără câştig. Răbdarea, echilibrul şi atenţia la tot ce facem şi ne înconjoară, ne protejează, ţinându-ne departe de problemele chiar dezastruoase ce apar datorită unor abuzuri.