Profesor la Oxford: Dacă vreun sondaj îl proiecta pe Crin Antonescu la 40-50%, entuziasmul ar fi fost debordant. Dar aşa...

Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.01.2025

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, a atras atenţia, într-o intervenţie la Digi24, că există o lipsă de entuziasm evidentă în ceea ce priveşte candidatura lui Crin Antonescu din partea coaliţiei de guvernare.

Jurnalistă: Un adevărat ping-pong zilele acestea, cu data alegerilor, cu candidatul unic, care este deocamdată candidat unic şi deocamdată candidatul Crin Antonescu. Spun peste toate observatorii internaţionali că, totuşi, până nu se lămureşte chestiunea cu candidaţii, cu alegerile prezidenţiale, România riscă să reintre în scenariul care a dus la anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale în noiembrie. Acolo suntem, de fapt?

Corneliu Bjola: Încă nu, dar s-ar putea să ne îndreptăm în acea direcţie. Ce remarc în momentul de faţă? O lipsă de entuziasm pentru candidatul comun. Eu, domnul Ciolacu, nici cei de la PNL nu sunt de acord să continui. Cei mai entuziasmaţi, interesanţi, sunt cei de la UDMR. Dar lipsa aceasta de entuziasm alimentează aceste ezitări despre ce se va întâmpla.

Au apărut câteva elemente noi, într-adevăr. Faptul, de exemplu, că PSD se pare că are nevoie, prin statut, de un congres care să confirme cine va fi candidatul partidului şi dacă acest candidat poate fi domnul Crin Antonescu. A apărut această idee cu sondajele. O teză care a fost vehiculată mai recent a fost legată de legalitatea acestei măsuri. Dacă nu este nevoie cumva ca PSD şi PNL să facă o alianţă politică pentru a susţine un candidat comun. Rămâne de văzut.

Deci sunt câteva ezitări care nu creează o situaţie de claritate. Şi, pe acest fundal de neclaritate, bineînţeles că cei care câştigă sunt cei care sunt împotriva sistemului. Deci candidatul împotriva sistemului va avea de beneficiat din această degringoladă.

Singurul element care să sprijine oarecum această mişcare politică a coaliţiei este că e fragmentare şi pe zona, să spunem, naţionalist-extremistă. Sunt tensiuni în AUR. Sunt tensiuni între domnul Târziu şi domnul Simion; nu este foarte clar cum se vor rezolva. Deci ceea ce avem în momentul de faţă este o fragmentare şi o degringoladă uniformă, aş spune. Dar poate că aceste sondaje vor mai ajuta să se coaguleze un anumit punct de convergenţă pentru coaliţie şi, eventual, şi pentru celelalte două partide din partea... Mă refer la cei doi candidaţi - Elena Lasconi şi domnul Nicuşor Dan.

Dar e clar: ezitarea nu ajută din punct de vedere al discursului public cu nimic această coaliţie.

Jurnalistă: Deci, există situaţia cu PSD care are tabere, nu mai ştie chiar dacă vrea candidat unic; l-ar susţine unii dintre ei pe Crin Antonescu, dar mai întâi mai sondăm şi pe alţii să vedem candidatul şi, dacă e, la o adică, renunţăm la Crin Antonescu. Ce să facă în aceste condiţii candidatul unic? Adică, mai e acum sau nu mai e candidat unic Crin Antonescu? Dumneavoastră, cum citiţi situaţia asta?

Corneliu Bjola: Cred că suntem în două logici diferite. O logică pentru domnul Crin Antonescu, care încearcă să facă reconectarea cu partidele. Dânsul a părăsit politica acum zece ani. Oamenii care erau în PNL-PSD acum zece ani nu sunt neapărat aceiaşi. Relaţiile sale politice sunt oarecum mai firave. În momentul acesta încearcă să se reconecteze. Reconectarea se pare că nu e foarte lină.

Sunt alţi oameni. Dacă ar fi fost un sondaj, de exemplu, care îl proiecta pe domnul Crin Antonescu că are 40-50%, cred că entuziasmul celor din jurul lui ar fi fost debordant. Ei n-au încredere, în momentul respectiv, că această persoană care a venit... deci, în vâltoarea momentelor care au fost atunci cu formarea guvernului, acesta a fost numele care a permis o anumită formare de guvern. Dar această reconectare politică pe care domnul Antonescu o încearcă e dificilă. Sunt alţi oameni, alte aspiraţii şi s-ar putea, într-adevăr, să colapseze.

Pentru domnul Nicuşor Dan, logica este total opusă. Nu încearcă să se lipească de niciun partid, pentru că îl ajută să stea independent. Atât timp cât se menţine într-o luptă cu partidele, el se proiectează ca un candidat antisistem, ceea ce, în contextul politic actual, este foarte bine.

El nu vrea să prezinte neapărat că este un candidat. Ar face cea mai mare greşeală să devină candidatul coaliţiei, pentru că i s-ar ştirbi unul dintre avantajele critice pe care le are şi care l-au ajutat în celelalte campanii pe care le-am văzut.

Pe de altă parte, mai există această legătură cu USR, care, după cum ştim din trecut, este destul de dificilă. S-a plecat cu trântit de uşi, la un moment dat. Se pare că o parte dintre cei care îl susţin... sunt mai multe facţiuni.

Dar cred că sunt două logici diferite pe care trebuie să le urmărim: afilierea la partide pentru domnul Antonescu, care nu funcţionează, şi dorinţa domnului Nicuşor Dan, care creează anumite temeri în USR, de a nu se prezenta ca un om de partid. Pentru că ştie că acest lucru îl va ajuta foarte bine într-o candidatură cu un candidat din partea cealaltă, să spunem, naţionalist-extremist, suveranist, cum vreţi să-l denumim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor