Procurorii DIICOT a cerut instanţei supreme menţinerea lui Mihai Boldea în arest

(photos.com)
Ana Petrescu
26.04.2013

Procurorul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, vineri, instanţei supreme, să dispună menţinerea lui Mihail Boldea în arest, întrucât acesta ar putea încerca să influenţeze martorii şi să perturbe judecarea cauzei, chiar şi după un an de detenţie, anunţă Realitatea TV.

Recursul împtriva deciziei Curţii de Apel Iaşi de judecare în libertate a fostului deputat Mihail Boldea, cu interdicţia de a părăsi ţara, făcut de procurorii DIICOT a fost judecat, vineri, de către instanţa supremă.

În şedinţa de vineri, procurorul DIICOT le-a comunicat judecătorilor că, în cazul politicianului Mihail Boldea există riscul ca acesta să aibă intenţia de a influenţa martorii din proces, în condiţiile în care fostul deputat a încercat să se sustragă urmării penale şi a avut tentative de influenţare a procesului.

Prin urmare, DIICOT a cerut instanţei supreme ca Boldea să fie în continuare în arest, pentru a nu fi perturbată desfăşurarea procesului penal.

Pe de altă parte, avocaţii lui Mihail Boldea au precizat că mare parte din probe din dosar au fost deja analizate şi conservate de Curtea de Apel Iaşi. Apărarea a mai adăugat că fostul deputat nu ar risca niciodată să fie rearestat, lucru ce face inadmisibilă justificarea că Boldea va încerca să influenţeze martorii din dosar.

Inculpatul Mihail Boldea le-a transmis judecătorilor că singura lui intenţie este de a ajunge acasă, precizând că nu va contacta pe nimeni, niciun martor şi niciun inculpat din dosarul în care este judecat pentru crimă organizată.

"Este ultima zi când se fac pomenile pentru morţi, vă rog daţi-mi dreptul să mă duc să fac pomană după tata", a precizat Mihail Boldea în faţa instanţei supreme.

Urmează ca magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) să hotărască dacă îl vor judeca pe Boldea în libertate sau dacă acesta va rămâne în continuare în arest.

Care sunt acuzaţiile formulate de DNA împotriva lui Mihail Boldea

Pe data de 22 martie anul curent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a hotărât emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Mihail Boldea, pentru 30 de zile, judecătorii instanţei supreme admiţând propunerea procurorilor DIICOT, care au invocat printre temeiuri şi faptul că parlamentarul se sustrage urmăririi penale.

Pe 27 martie fostul deputat social-democrat a fost adus în România, iar mandatul de arestare preventivă emis pe 22 martie a fost atunci confirmat atunci de către instanţa supremă.

Decizia de arestare preventivă Curţii Supreme a fost contestată de Mihail Boldea la completul de cinci judecători al instanţei, care i-a respins recursul.

Procurorii DIICOT deţin date despre implicarea deputatului Mihai Boldea, în intervalul 2006-2011 într-o serie de acţiuni în vederea obţinerii unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea în eroare a unor persoane, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile, ascunzând situaţia juridică reală a acestora ori existenţei unor convenţii comerciale în ceea ce priveşte bunurile.

Pentru obţinerea foloaselor materiale injuste, în perioada 2006 - 2008, deputatul Boldea ar fi constituit un grup infracţional organizat împreună cu Mihaela Cristina Bolboceanu - avocat în cadrul Baroului Galaţi, Aurica Maria Luchiniuc - membru în cadrul Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi şi fost subprefect al judeţului Galaţi, Elena Petrea - secretar în cadrul Cabinetului Individual de Avocatură "Boldea Mihail" şi Tănase Petrică.

Mihail Boldea a falsificat documente pentru a intra în posesia a nouă imobile din Galaţi, a cerut unor gălăţeni care l-au ajutat în campania electorală să găsească martori mincinoşi, de condiţie modestă, tip "boschetar" sau alcoolici, pentru procesele civile în care erau folosiţi falşi proprietari.

Înscrisurile false erau folosite în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui număr de nouă imobile din municipiul Galaţi, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă.

Alte persoane care au fost arestate preventiv în acest dosar penal au fost Elena Petrea, secretara cabinetului de avocatură al lui Mihail Boldea, Alexandru Bogdan Boza, fost membru PDL, Tudorel Vrânceanu, Săva Lucian Mirică, Carmen Mirică, Ştefan Lazăr şi Aura Luchiniuc. Avocata Mihaela Bolboceanu a primit interdicţie de a părăsi localitatea.

Şi împotriva fratelui mai mic al lui Mihail Boldea, George Ştefan Boldea, procurorii DIICOT Galaţi au început urmărirea penală, precum şi a tatălui acestuia, Gheorghe Boldea, sub acuzaţia de spălare de bani.

Anchetatorii susţin că, în urmă cu o lună, deputatul PSD Mihail Boldea şi-a vândut casa în care locuia tatălui său, iar trei apartamente pe care le deţinea le-a donat fratelui său Ştefan Boldea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor