Procuratura Anticorupţie investighează situaţia de la Calea Ferată a Moldovei

Problemele sistemului sunt istorice, întrucât toate partidele de la putere au vrut să profite, au afirmat managerii de la Căile Ferate a Moldovei.
Trenul Chişinău - Iaşi
Trenul Chişinău - Iaşi (facebook.com/CFM)

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu a anunţat că Procuratura Anticorupţie a deschis o anchetă privind situaţia de la Calea Ferată a Moldovei (CFM), aflată în pragul falimentului.

Potrivit preşedintelui Comisiei parlamentare de control al finanţelor publice, Procuratura Anticorupţie va investiga comiterea ilegalităţilor legate de sifonarea avutului public, delapidări, furturi, extorcări de bani şi alte delicte în benenficiul unor grupuri organizate.

„Situaţia actuală a CFM este critică, iar măsurile luate recent de sistare a transportului de pasageri, măsluiri de achiziţii, nu fac decât să îngreuneze situaţia ramurii feroviare din R. Moldova şi răspunderile unor oficiali pe acest domeniu strategic”, a adăugat parlamentarul, menţionând că deputaţii vor continua să monitorizeze gestionarea resurselor financiare şi a patrimoniului public de către CFM.

CFM este în pragul falimentului. Către finele anului 2020, datoria creditoare a întreprinderii constituia 459,4 milioane de lei. Restanţele salariale (parţial, pentru luna octombrie şi luna noiembrie a anului 2020) constituiau 35,5 milioane de lei, datoriile pentru contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale şi medicale – 26,9 milioane de lei, iar la buget – 5,5 milioane de lei.

De asemenea, s-a atestat deficitul de mijloace circulante ca urmare a formării datoriilor debitoare, care la situaţia din 30 decembrie 2020 constituiau 275,4 milioane de lei.

Presa de la Chişinău scrie că unii politicieni au acuzat actuala conducere a Căii Ferate că i-ar fi loială fostului preşedinte Igor Dodon şi că în spatele dezastrului financiar s-ar ascunde alte interese, amintind de înstrăinări ale unor întreprinderi de stat în condiţii mai puţin transparente.

Aceste alegaţii însă au fost respinse de managerii de la Căile Ferate care au spus că problemele sistemului sunt istorice şi că toate partidele de la putere au vrut să profite.

Toate partidele care au controlat direct sau indirect această întreprindere considerată strategică au încercat să obţină foloase materiale. Singura deosebire e că înainte erau mai multe resurse şi volume de muncă mai mari, acum toate au intrat în declin, respectiv şi furăciunile sunt mai vizibile, a declarat pentru Radio Europa Liberă, economistul Stanislav Madan, de la Centrul analitic Expert-Grup.

În concluzie, expertul a subliniat că CFM e un mastodont pe care politicienii s-au ferit să-l reformeze de teama daunelor electorale, întrucât orice reformă aduce după sine şi un val de nemulţumiri. Se pare că acum s-a ajuns la limită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe