Alexandr Slusari: La ÎS Calea Ferată situaţia reală este mai gravă decât mă aşteptam

Alexandr Slusari, vicepreşedinte a Parlamentului R. Moldova
Alexandr Slusari, vicepreşedinte a Parlamentului R. Moldova (parlament.md)
Maria Maevschi
28.01.2021

Vicepreşedintele Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPPDA) Alexandr Slusari, deputat în Parlament, a participat joi, 28 ianuarie, împreună cu colega sa Stela Macari, la audierea conducerii Agenţiei Proprietăţii Publice (APP) şi a ÎS Calea Ferată, punctând ulterior că situaţia reală este mai gravă decât se aştepta, lucru constatat de către toţi membrii Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe.

„Datoriile acestei întreprinderi strategice sunt de 459 mln lei, inclusiv datoriile la salarii - 69 mln lei (nu 35 mln, cum au scris unele mass-media). Totodată, entitatea respectivă dispune de active în valoare de circa 2 miliarde (cât exact, nu cunoaşte nici APP, nici administraţia Căii Ferate). Administratorul întreprinderii nu a putut prezenta nici măcar aproximativ cifra terenurilor şi clădirilor, care sunt gestionate de Calea Ferată şi care nu sunt utilizate în procesele tehnologice.

Grav este că întreprinderea dispune de mii de hectare de terenuri, care nu sunt delimitate şi înregistrate după CF. Cum sunt folosite aceste terenuri şi cine obţine venituri de la exploatarea lor, poate înţelege fiecare şcolar”, se arată într-o postare pe Facebook a deputatului Platformei DA.

Slusari a mai subliniat, de asemenea, că nu a primit de la APP un răspuns plauzibil la întrebarea de ce timp de 14 luni compania este administrată de un director interimar, coleg de facultate al fostului şef de stat Igor Dodon, fără experienţă în domeniu, asistat de un consilier municipal socialist şi o rudă a lui Igor Dodon. Mai mult decât atât, a continuat parlamentarul, nu fost formulat nici planul real al APP şi al conducerii ÎS Calea Ferată privind achitarea restanţelor la salarii.

„La remarca mea despre furturile de motorină şi ale altor active nu a fost nicio reacţie. Domnul director a solicitat doar sprijin financiar direct sau indirect din buget. Am primit un răspuns evaziv pe subiectul rspectivului litigiu judiciar împotriva întreprinderii iniţiat în Ucraina, care a fost reluat recent, în cadrul căruia de la Calea Ferată se cer 70 mln euro.

Recunosc, că situaţia de la Calea Ferată s-a agravat nu de ieri şi sunt foarte-foarte multe întrebări privind modul de administrare a entităţii în ultimii 10 ani. Sunt curios de ce până în prezent nu avem nici un dosar penal de rezonanţă pe acest subiect, finalizat în instanţă de judecată. Dar m-am convins azi că nici actualul managment, desemnat pe criteriul loialităţii faţă de fostul preşedinte, nu poate sau nu vrea să scoată întreprinderea din criză”, a adăugat Slusari.

După audieri, deputatul Platformei DA a punctat că şi-a întărit suspiciunea că multe procese distructive care au loc în cadrul ÎS Calea Ferată sunt organizate premeditat, că întreprinderea rămâne vacă de muls pentru nişte grupări criminale sub acoperire politică şi că nicio structură guvernamentală nu încearcă să oprească falimentul entităţii.

„Unicul rezultat al şedinţei de azi este sarcina pusă în faţa întreprinderii şi a APP: să prezinte săptămâna viitoare un plan concret de acţiuni privind achitarea datoriilor salariale. În situaţia unui haos guvernamental Platforma DA va insista asupra unui control parlamentar riguros”, a conchis Alexandr Slusari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor