„Manipulare”. Iurie Reniţă: PSRM insistă pe condamnarea fascismului, rasismului, xenofobiei, dar nu şi a regimului sovietic stalinist

Stalinismul şi fascismul este unul şi acelaşi lucru, consideră vicepreşedintele Parlamentului R. Moldova, A. Slusari.
Iurie Reniţă, deputat al Platformei DA în Parlamentul R. Moldova
Iurie Reniţă, deputat al Platformei DA în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Tentativa socialiştilor de a prezenta în parlament un proiect de lege de condamnare a atrocităţilor, comise sub drapele xenofobe, etnice şi rasiale, s-a făcut exact după scenariul Moscovei – toţi sunt vinovaţi, cu excepţia regimului sovietic stalinist, constată deputatul Iurie Reniţă, menţionând că manipularea, minciuna şi blamarea duşmanului intern şi extern au fost armele principale ale regimului stalinist, „care au fost preluate şi sunt în continuare promovate de către ortacii lui Dodon”.

„Cei mai feroce călăi ai omenirii sunt Hitler şi Stalin. E o chestiune absolut necesară şi pe înţelesul tuturor care au memorie trează, responsabilitate istorică şi morală faţă de cei care au fost ucişi cu cruzime în lagărele de concentrare naziste din considerente etnice sau exterminaţi în Siberia şi Kazahstan, din simplul motiv că erau oameni harnici şi nu împărtăşeau ideologia comunist-stalinistă”, susţine acesta.

Iurie Reniţă notează că deşi au fost intervenţii ale unor deputaţi ai blocului ACUM, care au insistat ca proiectul de lege să fie retrimis în comisia de fond pentru reexaminare şi completare cu propuneri concrete, cea mai importantă fiind includerea în lista de condamnare şi a regimului sovietic stalinist, proiectul de lege a fost totuşi votat în prima lectură, cu votul unor colegi din fostul bloc ACUM.

În alocaţiunea sa din Parlament, deputatul Alexandr Slusari a declarat că socialiştii doresc să ascundă crimele lui Stalin exact după exemplul Rusiei, unde este strict interzis să se recunoască că stalinismul şi fascismul este unul şi acelaşi lucru.„Stalinismul unde e aici?!”

„Haideţi să fim sinceri faţă de R. Moldova. Noi avem cetăţenii R. Moldova care în egală măsură au suferit şi din cauza fscismului şi din cauza stalinismului. Cine nu cunoaşte faptul istoric că cel mai mare antisemit în URSS a fost Stalin?!

Şi fascismul şi stalinismul sunt fenomene condamnabile, iar noi trebuie să luptăm ca acestea să nu se mai repete”, a adăugat Slusari, precizând că trebuie făcut un proiect de lege bun, semnat de toate fracţiunile parlamentare care să unească societatea, dar nu doar din punctul de vedere geopolitic şi manipulator al socialiştilor.

Iurie Reniţă şi Alexandr Slusari şi-au exprimat speranţa că proiectul de lege promovat de socialişti va fi respins la următoarea etapă, dacă acesta nu va include prevederi de condamnare a regimului sovietic stalinist.

Parlamentul moldovean a aprobat saptămâna trecută, în primă lectură, proiectul de modificare a Codului penal şi a Legii cu privire la libertatea de exprimare care prevede închisoare de până la 10 ani pentru constituirea, aderarea sau sprijinirea organizaţiilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Pentru negarea sau contestarea în public a Holocaustului ori a efectelor acestuia pedeapsa va fi de până la 5 ani.

Socialiştii mai propun să fie sancţionată răspândirea şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe, promovarea cultului persoanelor condamnate definitiv pentru comiterea infracţiunilor contra păcii şi securităţii omenirii sau pentru crime de război şi crime contra umanităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe