Maia Sandu: Investitorii francezi, îngrijoraţi de neîncrederea în justiţia R. Moldova
alte articole
Parisul intenţionează să includă Republica Moldova în lista ţărilor eligibile pentru asistenţa Agenţiei Franceze pentru Dezvoltare, a anunţat preşedintele Maia Sandu în cadrul unui briefing de prezentare a rezultatelor vizitei de lucru în Franţa, menţionând că deja în luna martie, o misiune de experţi ai acestei agenţii va veni la Chişinău pentru a explora posibilele domenii de asistenţă.
Totodată, şeful statului s-a întâlnit cu potenţiali investitori francezi, dar şi cu reprezentanţi ai companiilor care sunt prezente pe piaţa moldoveană, având discuţii sincere cu aceştia despre oportunităţi, dar şi despre problemele majore ale mediului de afaceri din Republica Moldova, despre impedimentele în calea creşterii investiţiilor.
Îngrijorările investitorilor străini sunt aceleaşi ca şi ale celor autohtoni, corupţia - neîncrederea în justiţia moldovenească şi încercările diferiţilor funcţionari ai statului de a estorca bani de la companii, a adăugat preşedintele, subliniind că împreună cu echipa sa vor monitoriza strâns cazurile de intimidare a investitorilor şi vor cere intervenţia organelor de drept.
„Este inacceptabil ca, din cauza unor funcţionari corupţi, să pierdem oportunitatea deschiderii întreprinderilor şi a locurilor de muncă pentru sute sau chiar mii de oameni”, a adăugat şeful statului, notând că finalizarea negocierilor privind evitarea dublei impuneri este o noutate foarte bună în contextul atragerii investiţiilor franceze.
Maia Sandu a informat că proiectul Convenţiei privind eliminarea dublei impuneri a fost parafat la nivel de experţi cu ocazia vizitei la Paris. Acest acord va creşte interesul investitorilor francezi pentru Republica Moldova, dar va aduce beneficii şi pentru diaspora moldoveană din Franţa. „Acordul va putea fi pus în aplicare imediat ce vom avea la Chişinău un guvern cu mandat deplin, care să adopte documentul.”
Cu toţi interlocutorii, preşedintele R. Moldova a mai discutat despre necesităţile imediate ale ţării, legate de criza pandemică solicitând ajutor pentru obţinerea vaccinului, suplimentar faţă de donaţiile promise de Guvernul României şi cele ce vor veni prin Platforma COVAX.