Pensionarii şi copiii din Moldova cu venituri sub limita minimului de existenţă
alte articole
Biroul Naţional de Statistică informează că în semestrul I al anului 2016 mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună pentru o persoană 1813,7 lei, fiind în creştere faţă de semestrul I al anului 2015 cu 5,2%. Cifrele prezentate arată că pensionarii, dar şi copiii din Moldova, au în continuare venituri care nu le asigură nici măcar minimul de existenţă.
Pentru pensionari, minimul de existenţă a constituit 1523,6 lei. Valoarea medie a pensiei lunare, stabilite la 1 iulie 2016, a constituit 1278,8 lei. În acest context, s-a stabilit că pensiile acordate de către stat în momentul de faţă fac posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru această categorie de populaţie la nivel de 83,9%.
Concomitent, în condiţiile în care indemnizaţiile lunare pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 3 ani constituie în medie 1186,7 lei pentru persoanele asigurate, aceste plăţi acoperă valoarea minimului de existenţă pentru copiii în vârstă de la 1 la 6 ani în proporţie de 80%.
În cazul persoanelor neasigurate, mărimea indemnizaţiilor lunare pentru îngrijirea copiilor de 440 lei asigură doar 29,7% din necesarul minim pentru copiii în vârstă de la 1 la 6 ani.
Datele statistice mai arată că în funcţie de mediul de reşedinţă, se constată diferenţe semnificative, cea mai mare valoare a minimului de existenţă fiind înregistrată pentru populaţia din oraşe mari precum municipiile Chişinău şi Bălţi – 1972,1 lei sau cu 12,2% mai mult comparativ cu alte oraşe – 1758,4 lei şi cu 11,6% mai mult comparativ cu mediul rural – 1767,7 lei.
Pe categorii de populaţie, valoarea maximă a minimului de existenţă revine populaţiei în vârstă aptă de muncă – 1926,0 lei şi, în special, bărbaţilor – 2082,4 lei, comparativ cu 1757,3 lei în cazul femeilor.
Veniturile disponibile lunare ale populaţiei în semestrul I al anului 2016 au constituit, în medie pe o persoană, 2028,6 lei şi au depăşit mărimea medie a minimului de existenţă cu 11,8%.
Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în această perioadă a însumat 4835,9 lei, astfel fiind posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă de 2,5 ori.
Co-raportul dintre salariul mediu lunar şi valoarea medie a minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă diferă în funcţie de activităţile economiei naţionale.
Nivelul maxim de acoperire al minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă a fost atins de salariaţii din sectorul informaţii şi comunicaţii – de 5,6 ori, iar cel minim – de salariaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit, ale căror salarii acoperă minimul de existenţă în proporţie de 1,5 ori.
Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2016 erau înregistraţi aproape 680 mii de pensionari. Circa 80 la sută dintre ei s-au pensionat pentru limita de vârstă. Specialiştii susţin că în următorii ani numărul lor va continua să crească.
Dacă raportăm la numărul total al populaţiei, atunci fiecare al cincilea cetăţean al Moldovei este pensionar, iar o bună parte dintre aceştia sunt la limita de jos a sărăciei. În Moldova, peste 90 de mii de persoane trecute de 60 de ani continuă să fie angajaţi în câmpul muncii.