Probabil că UE nu va impune noi sancţiuni Rusiei pentru atacul chimic din Marea Britanie

Serghei şi Iulia Skripal
Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)

Este puţin probabil ca Uniunea Europeană să introducă noi sancţiuni împotriva Rusiei după otrăvirea unui fost agent dublu rus în Marea Britanie în urmă cu 12 zile, au declarat pentru RFE/RL persoane familiare cu incidentul.

La o viitoare întâlnire UE, într-o declaraţie finală, liderii europeni probabil că îşi vor exprima solidaritatea cu Marea Britanie, dar până acum nimeni nu a insistat asupra ideii de a aplica noi sancţiuni împotriva Moscovei, potrivit unor oficiali care au cerut să rămână anonimi din cauză că nu sunt autorizaţi să discute despre această problemă.

Comentariile au fost făcute joi, pe fondul amplificării tensiunilor dintre Occident şi Moscova din cauza acuzaţiilor că responsabilitatea Rusiei este “singura explicaţie plauzibilă” pentru otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale în Salisbury.

Liderii din Franţa, Germania, SUA şi Marea Britanie au susţinut într-o declaraţie comună publicată joi că ei “detestă” atacul şi l-au numit un asalt asupra suveranităţii britanice şi o “încălcare a dreptului internaţional”.

Marea Britanie a afirmat miercuri că va expulza 23 de diplomaţi ruşi şi va suspenda contactele de nivel înalt ca parte a unui pachet de măsuri luate împotriva Moscovei ca răspuns la incident.

Rusia neagă orice implicare în atac şi a promis un răspuns rapid la ceea ce a numit drept mişcări “distructive” ale Marii Britanii.

Comentariile oficialilor anonimi au fost făcute înaintea unor întâlniri de nivel înalt programate pentru următoarele zile, inclusiv întâlnirea UE din 22 martie în a cărei declaraţie comună probabil va fi exprimat suportul blocului pentru Londra.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că incidentul din Salisbury demonstrează nevoia unei “unităţi transatlantice”.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, va discuta cu omologii săi din UE în cadrul unei întâlniri a Consiliului pentru Afaceri Externe ce a fost programată pentru ziua de 19 martie.

UE a impus o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând sectoarele sale energetic şi bancar, în 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi după ce Moscova a oferit sprijin separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Reînnoirea sancţiunilor urmează să fie discutată în cadrul unei reuniuni a liderilor UE în Bruxelles la sfârşitul lunii iunie.

Recent, UE a prelungit cu şase luni îngheţarea activelor şi interdicţiilor de viză unui număr de 150 de separatişti ucraineni şi oficiali ruşi şi pentru 38 de entităţi - batalioane separatiste şi companii - din Crimeea, pe care Bruxelles-ul le consideră responsabile pentru “destabilizarea integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

Skripal şi fiica sa Iulia se află în continuare în stare critică în spital, după ce au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din oraşul britanic Salisbury în 4 martie. Un ofiţer de poliţie britanic care a ajuns primul la faţa locului a fost de asemenea spitalizat în stare gravă şi cel puţin alte 21 de persoane au fost tratate pentru expunere la substanţa neurotoxică folosită pentru a-l ucide pe fostul spion.