Principalii paşi în crearea unui magazin online.

Paşi în crearea unui magazin online (Facebook)
A. D.
24.03.2015

Crearea unui magazin online este un proces relativ uşor şi poate dura de la una la mai multe zile, cu câţiva paşi bine determinaţi, de la planificare, concepere magazin, familiarizare cu software-ul şi până la lansarea propriu-zisă. Această perioadă depinde, de asemenea, şi de numărul de produse pe care vreţi să le comercializaţi prin intermediul magazinului online, dar şi de planurile dvs. cu privire la design-ul magazinului.

Comerţul electronic reprezintă tendinţa de afaceri cea mai populară în societatea noastră futuristă. Participăm în fiecare zi la schimbările pe care Internet-ul le aduce în viaţa noastră şi unul dintre cele mai mari avantaje este acela de a ne putea face cumpărăturile online, indiferent de cantitatea de produse pe care o achiziţionăm sau locaţia în care ne aflăm.

Principalii paşi în crearea unui magazin online. Deschidere firmă

Consultaţi-vă cu un avocat care se ocupă de înfiinţări firme, sau vedeţi toate detaliile birocratice care trebuie urmate pentru a demara o afacere şi a înfiinţa o firmă.

Un magazin online, virtual, necesită o bază legală pentru a-şi desfăşura activitatea. Astfel, pentru activităţi de comerţ este necesar să înfiinţaţi un S.R.L. (sau P.F.A.). Puteţi stabili ca domeniu principal de activitate al firmei înfiinţate "comerţ electronic". Legislaţia în vigoare în acest moment permite înfiinţarea de firme cu acest tip de activitate.

În statutul firmei va trebui să alegeţi ca obiectiv de activitate comerţul şi eventual importul dacă vreţi să vindeţi produse importate direct de la producătorii din afara ţării. Numele firmei nu este necesar să aibă legătură cu obiectul de activitate al firmei.

Tot la acest nivel va trebui să stabiliţi şi un spaţiu în care veţi depozita produsele.

Principalii paşi în crearea unui magazin online. Planul de construcţie a magazinului

Înainte de a demara procesul propriu-zis de construire a website-ului va trebui mai întâi pus foarte bine la punct un plan în acest sens. Trebuie să vă faceţi o idee despre domeniul în care vreţi să activaţi, despre produsele pe care urmează să le achiziţionaţi, concurenţa care există în această nişă, principalii furnizori şi, de asemenea, să vă faceţi o idee despre cum ar trebui să arate interfaţa site-ului dvs.

Nu în ultimul rând va trebui să determinaţi către ce arie de clienţi vă adresaţi. Care este target-ul ţintă al magazinului dvs. Va trebui să ţineţi cont că cei mai buni clienţi ai magazinelor online au vârste până în 40 de ani. Persoanele în vârstă, prezintă în momentul de faţă, o oarecare reticenţă privind cumpărăturile online.

Urmăriţi evoluţia concurenţei dvs. câteva luni la rând. Analizaţi preţurile practicate de aceştia, în raport cu preţurile pe care vi le-aţi propus dvs.

Luarea în considerare a tuturor acestor aspecte vă va ajuta să construiţi un brand în domeniu, mai ales dacă vă veţi axa şi pe achiziţionarea unui nume de domeniu cât mai potrivit pentru site-ul dvs., un nume care să reflecte nişa în care urmează să activaţi.

Principalii paşi în crearea unui magazin online. Înregistrarea unui domeniu

Odată ce aţi pus la punct un plan, pasul următor este înregistrarea unui nume de domeniu şi găsirea un host web pentru viitorul dumneavoastră magazin online. Aceasta nu este o etapă dificilă, dar este destul de importantă în procesul de lansare de ansamblu. Asemenea unui magazin real, un magazin virtual are nevoie de o adresă, pe care clienţii să o poată “vizita”, în vederea consultării ofertei dvs. Un domeniu web poate fi asemănat cu o "adresă electronică" la care se află site-ul dvs. Stabiliţi o adresă simplă, uşor de scris şi reţinut. Dacă doriţi să vă adresaţi utilizatorilor de internet doar din România, este recomandată o adresă web ".ro" (vă va ajuta ulterior în procesul de promovare a magazinului), altfel dacă vă adresaţi pieţei externe, cumpăraţi un domeniu cu extensia.com.

Fiind vorba despre o afacere în care investiţi o sumă de bani, pe care veţi vrea să-i recuperaţi rapid şi apoi să şi câştigaţi, ar fi bine să apelaţi la cineva cu experienţă în acest domeniu, care vă poate oferi garanţii reale că afacerea va fi promovată foarte bine.

Gândiţi-vă bine la numele de domeniu (adresă) pe care urmează să îl înregistraţi. Odată cumpărat, el este, de obicei, valabil pentru o perioadă de un an (sau mai mult, în funcţie de perioada pe care o alegeţi), deci veţi rămâne blocat cu acest nume de domeniu şi ar putea fi dificil să îl schimbaţi apoi, după ce site-ul va fi deja lansat.

Principalii paşi în crearea unui magazin online. Alegerea unui serviciu de găzduire web

Existenţa oricărui site, în speţă magazin virtual, presupune un soft care să ruleze pe un server. Pachetul de găzduire trebuie să corespundă din punct de vedere tehnic cu necesarul softului de magazin online folosit: performanţă hardware, software necesar, stabilitate, securitate.

Este bine să vă sfătuiţi cu firma care vă va crea magazinul online, în cazul în care nu sunteţi sigur ce funcţionalităţi are nevoie. În general ei vă vor oferi fie un pachet de hosting, fie vă vor îndruma către firmele care pot oferi ceea ce aveţi nevoie.

Există două categorii principale pe care le puteţi alege pentru construirea unui magazin online: soluţiile de găzduire ale companiilor care vă oferă tot ceea ce aveţi nevoie, găzduiesc scriptul de e-commerce direct pe serverele lor. Acest lucru înseamnă că nu va trebui să efectuaţi niciun fel de programare la nivelul site-ului. Cu toate acestea veţi avea însă nevoie de un nume de domeniu pentru a redirecţiona şi a-i da magazinului un URL diferit.

Cea de-a doua soluţie este aceea de a lucra cu script-uri licenţiate, atât plătite cât şi open source. Aceste tipuri de sisteme de e-commerce sunt uşor de personalizat şi sunt reprezentative pentru majoritatea magazinelor online. Chiar dacă nu aveţi cunoştinţe de programare este foarte simplu să urmaţi instrucţiunile de instalare şi să beneficiaţi în final de crearea propriului dvs. magazin online.

Dar atunci când lucraţi cu bani şi plăţi online, există mai multe riscuri pe care ar trebui să le luaţi în considerare şi o soluţie găzduită de profesionişti ar putea reprezenta întotdeauna alegerea cea mai bună.

Principalii paşi în crearea unui magazin online. Crearea propriu-zisă a magazinului online

Dacă aţi bătut palma cu o firmă specializată în crearea de magazine online, odată ce domeniul a fost înregistrat, softul configurat şi design-ul finalizat, va trebui făcută instalarea acestuia pentru ca magazinul să fie disponibil online.

Tot acum trebuie stabilită structura de categorii a catalogului de produse. În funcţie de bugetul de care dispuneţi, magazinul dvs. online poate conţine funcţionalităţi multiple.

Este important ca magazinul să conţină următoarele pagini generale:

- Despre noi

- Livrare

- Cum comand

- Contact

- Termeni şi condiţii

- Politica de retur

Principalii paşi în crearea unui magazin online. Logo-ul şi design

Deşi multora ni se pare o simplă poză, logoul este foarte important atunci când plecăm la drum cu un magazin online. Logoul trebuie să definească specificul magazinului online şi, în acelaşi timp, să dea utilizatorului încredere într-o marcă.

Design-ul reprezintă imaginea afacerii dumneavoastră în ochii tuturor. Este recomandat să folosiţi un design simplu, curat, cu o navigare uşoară care să nu oblige clientul să dea prea multe click-uri.

Este important pentru vizitatorii site-ului dvs să îşi facă o impresie cât mai bună despre acesta, imaginile trebuie să fie dimensionate astfel încât să se încadreze perfect la nivelul paginilor, produsele vor trebui afişate în mod egal în rânduri sau coloane.

Conţinutul de pe site este extrem de important, astfel încât acesta va trebui să atragă atenţia vizitatorilor. Este importantă şi adăugarea unei pagini cu politica de confidenţialitate a site-ului precum şi o pagină de contact foarte bine pusă la punct.

Principalii paşi în crearea unui magazin online. Optimizarea magazinului online

Odată creată structura magazinului virtual, vor trebui adăugate, în sursa paginilor web, cuvintele cheie şi descrierile pe care vă bazaţi şi prin care vreţi să fiţi regăsit la căutări prin motoarele de căutare.

Este foarte importantă optimizarea în motoarele de căutare pentru că acestea oferă vizibilitatea în web. Cu cât siteul dvs. răspunde mai bine la căutări şi vă vor aduce în prima pagină de rezultate, cu atât veţi avea mai mulţi vizitatori, iar probabilitatea de a cumpăra din magazinul dvs. va fi mai mare.

Odată încheiată analiza SEO, vă puteţi îndrepta atenţia spre campaniile SEM (search engine marketing) care implică utilizarea unei campanii CPC (cost per click) prin Google Adwords şi are rolul de a genera trafic către magazinul online. Acest lucru presupune existenţa unui buget suplimentar pe care dacă nu vi le permiteţi la început, cel mai bine ar fi ca magazinul să înceapă să genereze venituri înainte de a investi într-o campanie.

Principalii paşi în crearea unui magazin online. Stabilirea modalităţilor de plată

Plata cu cardul reprezintă metoda agreată de toţi cumpărătorii şi este evident acest lucru din moment ce plata cu cardul le oferă clienţilor o soluţie simplă de plăţi online.

Paypal este lider evident în modalităţile de plată online pe care clienţii le au disponibile. Un alt serviciu care funcţionează la fel de bine ca şi paypal este Google Checkout. Acesta oferă un proces de tranzacţie foarte sigur şi rapid. Dacă aveţi deja un cont Gmail sau un cont Google este destul de simplu să îl conectaţi la un cont Google Checkout. Scriptul lor suportă widget-uri pe care le puteţi adăuga pe site pentru un design mai frumos.

Atât paypal cât şi Google Checkout suportă soluţii pentru facturare. Este însă indicat să vă creaţi un singur cont pe care să îl folosiţi în toate tranzacţiile online.

Principalii paşi în crearea unui magazin online. Livrarea produselor.

Va trebui să stabiliţi şi modul în care produsele dvs. vor ajunge la client.

Cea mai frecventă metodă de livrare este prin intermediul Poştei Române. Această metodă de livrare implică costuri minime de transport, dar, timpul în care produsul ajunge la client este de câteva zile. O metodă mai atractivă de livrare este prin intermediul firmelor de curierat rapid, clientul primind produsele în mai puţin de 48 de ore.

Principalii paşi în crearea unui magazin online. Instrumente de promovare. Marketing

Odată ce magazinul online a fost finalizat şi optimizarea SEO a fost făcută, următorul element necesar pentru a câştiga clienţi este promovarea.

Fară o bună campanie de marketing, site-ul nu va putea ajunge cunoscut în rândul vizitatorilor şi potenţialilor clienţi. Nimeni nu va găsi site-ul dvs. fără o formă de marketing.

Puteţi începe prin crearea unui cont de Google Analytics. Cu instrumentele lor veţi putea găsi paginile cu traficul cel mai intens şi site-urile cele mai reprezentative din domeniu. Google AdWords este, evident, foarte cunoscut şi de încredere în rândul utilizatorilor de Internet. Acesta oferă rezultate orientate către produsele pe care le vindeţi.

Modalităţile de promovare a unui magazin online sunt :

- optimizare web - vizitatori din motoarele de căutare

- promovare prin bannere

- sponsorizarea altor site-uri

- promovare prin reclame contextuale

- promovare prin intermediul email-ului ( Atenţie! Nu faceţi SPAM! Apelaţi la firme specializate pentru această operaţie)

- promovare prin intermediul metodelor clasice (TV / radio/ media/ etc.)

La noi există avantajul a doua mari forme de promovare a unui magazin online, promovarea plătită şi promovarea neplătită. Cu cele două mari canale de promovare care chiar funcţionează în România: motoarele de căutare (Google este de departe cel mai important, urmat de Yahoo şi Bing) şi Facebook.

Fără o promovare corespunzătoare, este ca şi cum magazinul dvs. nu ar exista. Trebuie să puneţi mare accent pe acest aspect şi să nu vă zgârciţi cu bugetul.

Principalii paşi în crearea unui magazin online. Cât costă lansarea unui magazin online

Partea nevăzută a magazinului online, logistica, depozitarea, software-ul de gestiune a stocului şi a site-ului dau cele mai mari bătăi de cap start-up-urilor din e-commerce (magazine online), ajungând să reprezinte şi până la 30% din costurile totale.

Orice investitor într-un start-up de e-commerce ştie că va avea de investit în construcţia şi promovarea magazinului său online şi îşi va aloca cea mai mare parte a bugetului în această direcţie. Însă costurile cele mai puţin evidente, de care depinde evoluţia eficientă a business-ului, sunt cele de operare efectivă a magazinului online. Acestea pot varia pentru un start-up de la minim 10% până la 30% din cifra de afaceri.

Costurile pentru deschiderea unui magazin depind de complexitatea platformei, serviciile oferite şi funcţiile acesteia. Sunt multe firme specializate care oferă la pachet: licenţa magazinului online, instalare şi configurare, realizare, prelucrare, editare Logo, design unic pentru noul magazin online şi asistenţă şi suport tehnic 12 luni.

Costurile pot porni de la 500 de euro, iar în această categorie se încadrează magazinele virtuale cu funcţionalităţi reduse. Spre exemplu, un magazin online cu un preţ de 500 de euro, nu va conţine coş de cumpărături, iar catalogul de produse nu va permite foarte multe modificări asupra produselor. Sau sunt costuri ce pot depăşi 1000 de euro, această categorie de preţuri cuprinzând soluţii de realizare a unui magazin online cu funcţionalităţi complete.

Ţinând cont de toţi aceşti paşi, magazinul dumneavoastră online va fi cu siguranţă un real succes şi profitul va apărea în cel mai scurt timp.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor