Cele mai periculoase drumuri din lume
Milioane de oameni călătoresc pe cele mai periculoase drumuri din lume, unii fascinaţi de frumuseţea lor, alţii pentru aventură, dar cel mai des din nevoie.
De la drumurile înguste din munţii Boliviei, până la şoselele îngheţate din Siberia, unele trasee nu sunt deloc pentru cei slabi de înger. Călătoriile pot fi foarte periculoase pentru cei care îndrăznesc să parcurgă cele mai primejdioase drumuri din lume. Unele dintre acestea au o lăţime aşa de mică, încât nu permit decât circulaţia unei singure maşini, iar orice greşeală în manevrarea acesteia ar putea duce la un dezastru.
1. Şoseaua North Yungas, Bolivia
Drumul Yungas, considerat drept cel mai periculos şi mai înfricoşător din lume, este o şosea de 69 de kilometri lungime, care leagă capitala La Paz, situată la peste 3.500 de metri altitudine, de oraşul Coroico. Pe multe porţiuni, drumul, care şerpuieşte în jurul munţilor, are o singură bandă şi nu depăşeşte 3,5 metri lăţime. Şoseaua nu este delimitată prin parapet de prăpăstiile deasupra cărora se întinde, iar vizibilitatea redusă datorată stratului de nori face traversarea şi mai dificilă. Potrivit statisticilor, anual, între 200 şi 300 de persoane îşi pierd viaţa în accidente în această zonă. După 20 de ani de construcţii, un drum ocolitor, asfaltat în ultimii ani, dat în folosinţă din 2006, oferă o alternativă mai sigură. Dar bicicliştii montani şi alţi temerari care înfruntă vechiul “Drum al Morţii’, îşi încep aventura şi îşi iau porţia de adrenalină prin trecătoarea La Cumbre, pe o creastă aridă de 4.650 m. Privind peste vale, îşi pot reaminti în orice clipă poziţia lor primejdioasă pe un perete vertical. În sfârşit, drumul coboară într-un desiş de frunze enorme de palmier şi arbuşti de coca sălbatici, insecte care mişună şi ferme de cafea şi citrice, totul înecat în umezeală.
La mijlocul anilor ’90, prăpastia neprotejată şi-a câştigat notorietatea de cel mai periculos drum din lume.
„Este extrem de îngust”, spune Dan Grec, un turist canadian care a făcut o călătorie cu maşina din Alaska în Argentina. „Sunt destule locuri unde, dacă te întâlneşti cu o altă maşină, trebuie să te întorci şi să te gândeşti cât să dai înapoi ca să încăpeţi unul lângă altul.”
2. Tunelul Guoliang
În 1972, după secole de izolare, sătenii din Guoliang au decis să-şi croiască propriul drum spre lumea exterioară în adâncul Munţilor Taihang din nord-estul Chinei. Ei au folosit mult timp o potecă montană abruptă numită uneori „scara spre cer”. Apoi 12 localnici au săpat un drum prin munte. Tunelul Guoliang (cunoscut oficial sub numele Coridorul Lung din Prăpastie) este un miracol al voinţei umane şi este nevoie de o voinţă pe măsură pentru a-l parcurge cu maşina. Ascuns într-un colţ îndepărtat al ţării, la vest de Beijing, pasajul este greu de găsit. Dar cei care au făcut călătoria, îl descriu ca pe o privelişte excepţională. Lat de numai 5,79 m şi înalt de 3,96 m, tunelul sinuos are nişte „ferestre” grosolane, care privesc din faţa netedă a stâncii în defileul abrupt de dedesubt. Potrivit unei plăcuţe de la intrare, tunelul lung de aproape 1,6 km a fost săpat în şase ani, singurele unelte fiind ciocanele de 3,6 kg şi sfredelele de oţel.
Darren Crawford, din Nottingham, Anglia, unul dintre cei care s-au încumetat să călătorească în zonă, povestea: „când traversam tunelul, am avut senzaţia neplăcută că s-ar putea prăbuşi. Pereţii de stâncă sunt foarte crăpaţi şi au plasă de sârmă la intrare. E bine ca şoferii să aprindă farurile şi să claxoneze când trec”.
3. "Scările Divine" (The Heavenly Stairs)
Mii de oameni călătoresc în fiecare an pe un alt drum considerat a fi extrem de periculos. El include cărări formate din scări şubrede şi scânduri bătute pe stânci abrupte, cei care il parcurg punându-şi viaţa în pericol ca să .....bea un ceai, la o ceainărie aflată în vârful unui munte din China.
Muntele Huashan se află în Huayin, un oraş la 120 de kilometri est de Xi'an, în provincia chineză Shaanxi. Ceainăria este situată pe vârful de sud, la altitudinea de aproximativ 2.160 de metri.
Ceainăria este unul dintre numeroasele temple taoiste care se găsesc pe cele cinci vârfuri ce compun muntele Huashan (sau Hua Shan) din China. Pentru că primii locuitorii practicau ascetismul şi nu obişnuiau să călătorească, meditaţia zilnică era completată cu ceai. Astfel, de-a lungul anilor, templul s-a transformat într-o ceainărie.
Drumul impresionant către acest templu începe cu o serie imensă de scări, aflată la baza muntelui, cu numele de "Scările Divine" ("the Heavenly Stairs"). Treptele duc atât de sus, încât este greu să vă daţi seama, de jos, unde se termină. Odată ajunşi la capătul scărilor, care trec pe lângă mici sate şi case, trebuie să luaţi o telegondolă pentru a ajunge la vârful din sud.
Deşi şubrede, scările sunt cea mai accesibilă parte a călătoriei. La vârful din sud a lanţului Huashan aşteaptă un drum ce ar putea fi inclus pe bună dreptate în topul celor mai periculoase din lume.
Cărarea este formată în întregime din scânduri subţiri, fixate pe muntele abrupt, iar singurul lucru de care vă puteţi sprijini sunt nişte lanţuri ataşate. Există şi porţiuni de stâncă ce trebuie urcate pur si simplu, folosind urmele săpate.
Văzut pe o hartă, lanţul montan Huashan apare în formă de floare. Templul, convertit în timp într-o ceainărie, a fost construit în acest loc pentru că fiecare dintre cele cinci vârfuri trebuia să fie ocupat cu ceva astfel încât să completeze floarea.
4. Autostrada Panamericană - Alaska, SUA
Autostrada Panamericană, o reţea de drumuri, este considerată cea mai lungă şosea din lume. Oficial, drumul trece prin Mexic, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Peru Chile şi Argentina. Deşi nu are un traseu desemnat în Statele Unite şi Canada, folosind reţeaua de autostrăzi din aceste ţări, poate ajunge din Alaska până la Ushuaia, cel mai sudic punct al Americii de Sud, pe o distanţă de peste 48.000 de kilometri.
Unele secţiuni ale autostrăzii Panamericane sunt reprezentate de autostrăzi moderne (de exemplu în Argentina sau Peru), alte secţiuni fiind doar simple străzi regionale. Panamericana este circulabilă pe tot traseul ei, cu excepţia a 87 de kilometri între Canalul Panama şi nord-vestul Columbiei, portiune rămasă neconstruită, din dorinţa de a proteja pădurea tropicală, fauna şi populaţia indigenă. Motocicletele, bicicletele şi autovehiculele pentru teren reuşesc totuşi să traverseze această secţiune neamenajată.
5. Autostrada Trans-Siberiană
Autostrada Trans-Siberiană are o lungime de 11.000 km şi se întinde de la Sankt Petersburg până la Vladivostock. O mare parte din autostradă a fost construită de către deţinuţii din Gulag. Autostrada este asfaltată în partea vestică, iar în partea estică este doar o simplă pistă de zgura. În cea mai mare parte a anului, condiţiile meteo sunt excelente, dar este puţin cam frig. Însă în timpul verilor calde şi umede, unele secţiuni ale drumului se transformă într-o mlaştină de netrecut.
6. Autostrada Karakoram
Autostrada Karakoram este cea mai înaltă din lume, la 4.876 m altitudine şi trece prin trei regiuni muntoase: Munţii Himalaya, Karakoram şi Pamir. Drumul se întinde pe 804 kilometri şi leagă regiunea Xinjiang din China de Islamabad, capitala Pakistanului. Prezintă foarte multe pericole pentru automobilişti, de la alunecări de teren, ploi musonice, zăpezi abundente şi răul de înălţime.
În 1963, Pakistan şi China au semnat un acord cu privire la construirea unui drum de care ar putea beneficia ambele ţări. În 1986, Autostrada Karakoram a fost oficial deschisă călătorilor şi a legat China de ţările din centrul Asiei.
7. Canning Stock Route, Australia
Un drum pe Canning Stock Route este recomandabil doar pentru şoferii cărora le place adrenalina. Şoseaua are o lungime de 1.781 km şi a fost construită pe traseul celui mai lung drum din lume pentru cirezile de vite. Cine se încumetă să parcurgă acest traseu, are nevoie de o maşină pregătită, de piese de schimb, de mâncare, de apă şi combustibil de rezervă. Călătoria poate să dureze trei săptămâni, iar benzina mai poate fi achiziţionată la una sau două comunităţi de aborigeni care se întâlnesc de-a lungul drumului. Dacă maşina se defectează, şoferii rămân blocaţi în mijlocul deşertului. Drumul este practicabil doar în timpul lunilor reci.
8. Autostrada Dalton, Alaska
Această autostradă, izolată, de 666 kilometri a fost construită ca un drum de aprovizionare pentru a sprijini explorarea petrolului din Alaska. Există doar trei oraşe pe drum, cu o populaţie totală de 60 de persoane. Nu se recomandă călătoria cu un autoturism obişnuit. Camioane gigant navighează permanent pe acest traseu ridicând nori imenşi de praf, vizibilitatea apropiindu-se de zero.
Trebuie să evitaţi şi imensele gropi-capcană de pe drum. O altă problemă majoră este frigul teribil din tundra îngheţată.
9. Pasul Zoji, India
Pasul Zoji leagă Kaşmirul de Ladakh şi are o lungime de 9 kilometri, la înălţimea de 3.528 de metri. Acest drum este o salvare pentru locuitorii din Ladakh, ei putând păstra astfel legătura cu restul lumii.
Vânturile puternice şi zăpezile abundente îl fac de netrecut în timpul iernii. Drumul este îngust şi nu există nicio balustradă care să protejeze automobilul de prăpastie.
10. Autostrada Kabul-Jalalabad, Afganistan
Un raport din New York Times asemăna acest drum de 65 de kilometri cu vestitul „Drum al Morţii” din Bolivia, pe care l-am descris mai sus. Drumul trece prin teritoriul talibanilor şi este plin de şoferi-kamikaze care conduc camioane supraîncărcate. Autostrada este o combinaţie de benzi înguste şi întortochiate care urcă până la 600 de metri prin defileul Kabul. Accidentele mortale sunt ceva la ordinea zilei pe acest drum.
Un alt top al celor mai riscante drumuri din lume, realizat de BBC Travel, plasează Transfăgărăşanul din România între cele mai periculoase rute pentru şoferi.
“Măsurate în palpitaţii, cotiturile şi pantele Transfăgărăşanului din România par mai înfiorătoare decât cel mai celebru fost locuitor al Făgăraşilor, Vlad Ţepeş, principele valah care a inspirat personajul Dracula al lui Bram Stoker. Vezi cruci la marginea drumului şi ţi-e groază să te gândeşti prin ce trebuie să fi trecut (şoferul) – e o pantă abruptă”, spune Paul White, un britanic care acum locuieşte în apropiere de şoseaua alpină şi ţine un blog numit Wild Transylvania.
Şerpuind de la nord la sud între cele mai înalte vârfuri ale României şi ajungând la o înălţime de aproape doi kilometri, Transfăgărăşanul urmează Argeşul, traversează pe marginea curbată a barajului Vidraru şi apoi pe malurile lacului de acumulare de culoarea smaraldului. Pe drumul cu două benzi (limita de viteză: 40 km/h), şoferii traversează 27 de poduri şi apeducte şi trec printr-un tunel neluminat lung de 805 m – precum şi pe lângă ciobanii cu turme care blochează traficul.
Turiştii se opresc la ruinele vechi de 700 de ani ale castelului Poenari, o fostă reşedinţă a lui Vlad Ţepeş, aflat la capătul a 1.480 de trepte, în comuna Arefu.
Drumul a fost construit în anii ’70, ca un drum militar strategic, având o lungime de 161 km. Condiţiile meteo fiind adesea schimbătoare, drumul este deschis de la sfârşitul lui iunie până la jumătatea lui octombrie. În lunile reci, el devine inaccesibil dincolo de cascada Bâlea, care este formată dintr-un lanţ de cascade în 20 de trepte. De acolo, un teleferic roşu îi duce pe turişti la Bâlea Lac, unde sunt două cabane deschise tot anul şi un hotel de gheaţă construit de la zero în fiecare iarnă.
Pe site-ul britanic Daily Mail am descoperit un top recent al celor mai periculoase drumuri din lume, de la drumurile din vârful munţilor, din Pakistan, la autostrăzi controlate de infractori, în Mexic.
Britanicii clasează autostrada Panamericană pe primul loc, urmată de autostrada Trans Siberiană - Rusia, autostrada N2 - Africa de Sud, autostrada Nairobi-Nakuru - Kenya, Africa, autostrada T0117, Bakhchysarai - Ucraina, Trollstigen - Norvegia, autostrada Federală 1 - Mexic, North Yungas - Bolivia, Commonwealth Avenue - Quezon, Filipine, autostrada James Dalton - Alaska, SUA, BR-116, Rodovia da Morte - Brazil, Zoji La - India, Guoliang Tunnel - China, Taroko Gorge - Taiwan, The Pasubio - Italia, Skippers Canyon - Noua Zeelandă, Nanga Parbat - Pakistan, autostrada Bruce - Queensland, Australia, Route 431 - Alabama, SUA, A726 - Scoţia, Patiopoulo-Perdikaki - Grecia, Ruta 5 - Chile.
Pe cât sunt de periculoase aceste drumuri, care au oferit oamenilor posibilitatea de a străbate întreaga lume, pe atât sunt de spectaculoase.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.