Primul implant cohlear la Spitalul Colţea

Epoch Times România
08.05.2009

O fetiţă de trei ani şi o alta de doi ani şi jumătate, care s-au născut surde, au fost supuse unor intervenţii de implant cohlear, efectuate de o echipă de specialişti români şi austrieci.

Dr. Marian Stamate a declarat, la ieşirea din prima operaţie, că totul a decurs bine şi fetiţa care a fost supusă intervenţiei, la maximum trei ani de la implantare, va putea avea o viaţă normală. El a subliniat că în acest interval se efectuează o reabilitare a micuţei.

Medicul a precizat că perioada optimă de efectuare a intervenţiei la copii este între vârsta de un an şi patru ani.

Prof. dr. Georg Sprinzl, din Insbruck (Austria), a spus, la rândul său, că intervenţia chirurgicală constă în plasarea unei spire cu mai mulţi electrozi de contact în interiorul urechii interne, în cohlee. Electrozii stimulează direct nervul auditiv prin curenţi electrici slabi, ce nu prezintă un pericol pentru ţesuturile din jur, transmiţând astfel informaţia sonoră codificată la exterior de către procesorul de vorbire.

El a apreciat pregătirea medicilor români, dar şi modul în care arată spitalul şi sala de operaţii şi a adăugat că se aşteaptă la rezultate bune.

Mihaela, mama fetiţei, a spus că fiica ei nu auzea deloc, şi că şi-a dat seama de acest lucru atunci când fetiţa avea un an şi trei luni şi a fost supusă mai multor investigaţii. Copilul s-a aflat pe o listă de aşteptare la Spitalul Panduri. Ea a menţionat că a avut emoţii până la finalizarea intervenţiei, dar a primit asigurări de la medici că totul este în regulă.

A doua fetiţă care urmează să fie operată este din Lehliu, judeţul Călăraşi.

Prof. dr. Cristian Popescu, şeful Clinicii ORL, a făcut referire la faptul că Spitalul Colţea este cel mai vechi spital, are 300 de ani, iar "medicina românească a început de aici". El a menţionat că în România a început să se facă implant cohlear în anul 2000 şi în prezent se desfăşoară un program naţional pentru acest tip de implant, care are programat pentru acest an 90 de intervenţii.

"Desigur, numărul nu este suficient, dar având în vedere că comportă costuri foarte mari, este bine că se desfăşoară un astfel de program", a spus medicul.

În ceea ce priveşte modul în care ar trebui depistaţi copiii care nu aud, prof. Cristian Popescu a afirmat că ar fi nevoie să existe în fiecare maternitate câte un specialist ORL care să descopere această eventuală afecţiune la naştere. El consideră că mamele ar trebui să-şi dea seama când copiii lor au probleme de auz.

În fiecare centru universitar sunt centre care realizează implant cohlear pentru persoanele din toată ţara.

Este foarte important pentru copiii cu o pierdere de auz să fie din timp diagnosticaţi şi protejaţi cu aparate cât mai performante, în aşa fel încât creierul să se poată dezvolta. Implicarea părinţilor în dezvoltarea copiilor este esenţială.

Datorită progreselor tehnologice în domeniul protezelor auditive şi depistării hipoacuziei, protejarea copiilor nu mai întâmpină astăzi aceleaşi dificultăţi ca în trecut.

Echipa de specialişti care a efectuat operaţia a fost formată din prof.dr. Cristian-Radu Popescu, Spitalul Clinic Colţea şi prof.dr. Georg Sprinzl - Innsbruck, Austria, alături de dr. Marian Stamate şi dr. Dana Vlad, cu sprijinul tehnic al inginerului Gerald Schwarzecker - Medel Vienna şi al audiologului Anca Modan - Audiolux.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor