Primarul din Câmpina, acuzat că a cerut mită pentru acordarea unui contract

Încă un edil din ţara noastră ajunge pe lista neagră a procurorilor anticorupţie. Este vorba despre Horia Tiseanu, primarul municipiului Câmpina, care ar fi cerut mită pentru acordarea unui contract cu dedicaţie.
Andrei Pricopie
28.09.2016

alte articole

Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
28.09.2016

Primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, a fost pus sub urmărire penală pentru luare de mită şi abuz în serviciu, au anunţat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, procurorii DNA, care au decis să-l plaseze pe edil sub control judiciar pe o durată de 60 de zile.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal şi Gheorghe Ecaterinescu, la data faptei director economic în cadrul Primăriei municipiului Câmpina, Daniela Carmen Gheorghe, la data faptei director executiv în cadrul Poliţiei Locale Câmpina, şi Octavian Costin Micu, reprezentant legal al unei societăţi comerciale. Cei trei sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu.

Dosarul, în viziunea DNA

1. În cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Laurenţiu Horia, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale un procentaj de 10% din valoarea unui contract de execuţie lucrări în sumă totală de 317.817 lei, din care a primit efectiv suma de 17.000 de lei. În schimbul acestor bani, inculpatul a facilitat firmei omului de afaceri câştigarea selecţiei de oferte (la cererea primarului Tiseanu Horia Laurenţiu au fost întocmite alte 2 oferte la preţuri superioare, fapt ce a asigurat desemnarea ca şi câştigătoare a ofertei societăţii reprezentate de omul de afaceri) şi a procedat la aprobarea încheierii contractului respectiv.

2. În cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Horia Laurenţiu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, beneficiind de ajutorul suspecţilor Ecaterinescu Gheorghe, Micu Costin-Octavian şi Gheorghe Carmen Daniela, a dispus achiziţionarea unei maşini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale şi exclusive, cu încălcarea dispoziţiilor legale. Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliţiei Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, primăria mun. Câmpina nu avea dreptul de a achiziţiona niciun fel de autoturism pentru folosinţa proprie.

Pentru a păstra o aparenţa de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (79.802,20 51.798,46 lei), echivalent al sumei de 29.654 euro.

Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei publice în conturi separate, cu consecinţa aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziţie în această limită ar fi fost legală (este de menţionat că potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare, instituţiilor publice li se interzisese la acea dată însuşi dreptul de a achiziţiona autoturisme).

Prin aceste demersuri, inculpatul Tiseanu Laurenţiu Horia a prejudiciat bugetul local, fiind totodată creat un folos necuvenit atât pentru acesta, prin utilizarea nelegală a autovehiculului, cât şi pentru societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, achiziţia făcându-se cu încălcarea dispoziţiilor legale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor