Nicuşor Constantinescu, din nou în colimatorul DNA pentru un tun de milioane
alte articole
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal în care prejudiciul este de ordinul milioanelor de lei, reiese dintr-un comunicat remis vineri de procurorii DNA.
În acelaşi dosar au fost inculpaţi Titi Cenuşă, la data faptei arhitect- şef în cadrul CJ Constanţa, şi Ioan Ichim, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, respectiv complicitate la acest tip de infracţiune.
Procurorii îşi prezintă cazul
"În perioada iulie 2007 – aprilie 2013, suspecţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi, în calităţile menţionate mai sus, prin acţiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică "Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere".
Suspecţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa.
Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi neegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de suspectul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene).
Restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale).
Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive).
Toate aceste lucruri s-au produs în condiţiile în care:
- societatea administrată de suspectul Ichim Ioan nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziţie publică organizată de Consiliul Judeţean Constanţa,
- niciuna dintre situaţiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condiţiile legii, cantităţile şi preţurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziţionate în baza acordului menţionat mai sus."