Primăria Capitalei, în zodia Firea. Şefa CeRe: "Am fost trataţi cu dispreţ şi cu uşi închise!"

Dorinţa de a-şi exercita un drept, cel de a lua parte la şedintele Consiliului General al Capitalei, le-a adus unor cetăţeni critici şi apelative dure din partea Gabrielei Firea. Replica nu s-a lăsat aşteptată.
Loredana Diacu
09.06.2017

alte articole

(Facebook)
Loredana Diacu
09.06.2017

Subţirică şi delicată, Oana Preda - director în cadrul Centrului de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) - a aflat joi că (în viziunea Gabrielei Firea), este o sorosistă violentă, agresivă şi cu apucături fasciste. Cum aşa? Oana se afla în grupul de cetăţeni - unii dintre ei reprezentanţi ai unor ONG-uri, alţii "persoane fizice" - care au încercat să intre la şedinţa Consiliului General al Capitalei unde s-au trezit că accesul le este blocat.

Oamenii şi-au cerut dreptul să intre, au insistat, a urmat o îmbrânceală după care Gabriela Firea s-a plâns la televiziune că ONG-uri cu apucături fasciste, finanţate de Soros, au dat buzna la Primărie şi că probabil voiau să o linşeze.

"Când am văzut ambuscada, eu m-am ridicat şi am vrut să mă retrag, iar tot acest grup violent şi agresiv se îndrepta spre mine. Deci, eu eram cea vizată. Se dorea probabil linşarea primarului general, dar au fost împiedicaţi să ajungă în proximitatea mea. Îmi pun întrebarea: mai pot să vin la serviciu sau trebuie să umblu cu SPP, bodyguarzi să mă apere de trei ONG-uri finanţate de George Soros? (...)", a declarat Firea, acuzând că incidentele de joi au legătură cu faptul că nu doreşte să scoată la vânzare RADET-ul.

Parte din "grupul violent şi agresiv" care a dat "buzna" peste Firea, Oana Preda susţine însă că lucrurile nu au arătat deloc cum le prezintă Firea, ba dimpotrivă, cetăţenii au fost cei agresaţi.

Nu în ultimul rând, Oana Preda reaminteşte că Primăria şi-a făcut un obicei din a nu îi primi pe cetăţeni la şedinţe unde se discută, până la urmă, proiecte de interes direct pentru bucureşteni.

"Subiectul transparenţei la Primăria Capitalei e de mult pe agenda organizaţiilor noastre, cu tot ce înseamnă el: acces în sala de şedinţe, proiecte de hotărâre puse în dezbatere publică etc. În principal, încercăm să convingem Primăria şi Consiliul General să respecte legea.

În ce priveşte accesul la şedinţe, de multe luni, împreună cu colegii de la Asociaţia ActiveWatch, încercăm să participăm la şedinţe. Aproape de fiecare dată ne-a fost negat acest drept, deşi respectăm procedura indicată de Regulamentul CGMB, depunând din timp cerere de participare", transmite Oana Preda, într-un punct de vedere remis Epoch Times.

În ce priveşte incidentul de ieri, Oana Preda reaminteşte că, joi, cunoscând situaţia, mai mulţi cetăţeni (unii reprezentând alte ONG-uri, alţii nu) s-au mobilizat şi au vrut să participe la şedinţa Consiliului General, rezultatul fiind un refuz plin de dispreţ.

"Cu acelaşi dispreţ, am fost refuzaţi cu toţii, pe motiv că “nu mai sunt locuri”. Cum noi am fost acolo cu 30 de minute înainte de a începe şedinţa, estimam că cele 41 de locuri pentru public nu ar fi putut să fie ocupate decât de personal din primărie (ceea ce se întâmplă mereu)", spune Preda.

Referitor la "ambuscada" de care pomeneşte Firea, Oana Preda susţine că nu a fost vorba de nicio bătaie şi cetăţenii au fost cei agresaţi.

"Ambuscada de care pomeneşte dna primar s-a creat atunci când noi am vrut să intrăm în sală iar poliţia nu ne-a lăsat. Nu a fost bătaie, ci mai degrabă o îmbrânceală. Poliţia locală ne-a împins, am împins şi noi. Nu a fost nimeni rănit. Maşina SMURD a venit degeaba şi a luat un poliţist care nu avea nimic. De altfel, în această scurtă filmare se vede foarte bine cine a îmbrâncit pe cine: https://www.facebook.com/MarianIvan00/videos/1388016857951435/?hc_location=ufi

Nici un moment nu am fost în aceeaşi încăpere cu dna Firea, deci nu ne-am îndreptat către ea, aşa cum spune. Nu ne-am aflat nicio clipa în aceeaşi încăpere cu ea. Când am ajuns în faţa sălii de consiliu, dumneaei a părăsit şedinţa", transmite directorul CeRe.

Oana Preda mai precizează că ulterior a fost evacuată din sală pentru că a luat cuvântul atunci când preşedintele de şedinţă a continuat să susţină că nu am depus cerere de participare.

"Odată cu mine, au ieşit şi ceilalţi cetăţeni. Câţiva consilieri USR au venit la uşa sălii de şedinţe, susţinând şi ei că avem tot dreptul să fim acolo. Altfel, nu am avut nicio comunicare cu USR înaintea şedinţei", susţine Oana Preda.

"Cât despre sursele noastre de finanţare, acestea sunt publicate pe site-ul nostru. Oricine poate să le vadă. Da, printre finanţatorii noştri se numără şi Fundaţia Soros şi nu e nimic ocult aici. Vorbim despre două proiecte, unul este despre promovarea dreptului la servicii de sănătate, iar celălalt despre monitorizarea managementului fondurilor europene. Noi le-am propus, Fundaţia, în cadrul unui proces de evaluare, le-a aprobat. Cu RADET n-am avut niciodată nici cea mai mică legătură.

Pe noi ne interesează ca oamenii care doresc să poată să participe la şedinţe şi ca proiectele de hotărâre să fie puse în dezbatere, conform legii. În schimb, am fost fost trataţi cu dispreţ şi cu uşi închise!", concluzionează directorul CeRe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor