Semnal de alarmă: Guvernul se pregăteşte să modifice Legea accesului la informaţiile publice

Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social se pregăteşte să modifice Legea accesului la informaţiile publice, iar unele dintre propunerile avansate în interiorul Guvernului sunt de-a dreptul problematice.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

În interiorul Guvernului are loc un proces de consultare ce vizează modificarea faimoasei Legi 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice. Dintr-un document obţinut de PressOne reiese că oficiali ai Ministerului Sănătăţii doresc chiar abrogarea acestei legi.

Într-un răspuns pe care oficiali din Ministerul Sănătăţii îl dau unei adrese din 22 mai a Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social − iniţiatorul procesului de modificare a legii - se propune nici mai mult, nici mai puţin decât abrogarea Legii 544/2001. Motivele? Cetăţenii ar abuza de această lege, iar informaţiile publice sunt, oricum, disponibile pe site. O altă propunere venită de la acelaşi Minister vizează modificarea legii astfel încât petentul să explice în cererea sa şi de ce solicită acele informaţii publice.

"Ca să înţelegeţi cât de retrogradă este gândirea oamenilor din acest guvern şi cum vor să ne arunce chiar înainte de momentul aderării României la Uniunea Europeană: doi funcţionari din Ministerul Sănătăţii au propus într-o adresă oficială ABROGAREA Legii 544/2001 a liberului acces la informaţiile de interes public. Ca să explic miza acestei legi: dacă un aşa-zis cetăţean, ca să citez din dumana Firea, cere o informaţie de interes public de la o instituţie a statului, acea instituţie este obligată să ofere informaţia. Legea permite oricărui cetăţean aflarea unor informaţii publice, nu doar ziariştilor.

Această lege a fost una dintre condiţiile de aderare a României la Uniunea Europeană şi a făcut parte din aquis-ul comunitar. Cu toate astea, nişte minţi aflate în bezna democraţiei s-au gândit la abrogarea acestei legi pentru că nu-i aşa, ce atâta transparentă şi ce atâta curiozitate din partea aşa-zişilor cetăţeni sau a ziariştilor, care vor să vadă cum e prăduit banul public sau cum se abuzează de poziţiile publice, care nu-s pe tarlaua sau la tarabă lor", a declarat jurnalista Emilia Şercan, pe pagina sa de Facebook,

Discuţia despre modificarea Legii 544 se află încă într-o etapă incipientă.

În această fază, ministerele întocmesc documente de analiză privind implementarea acestei legi, precum şi propuneri de modificare, pe care le transmit Ministerului Consultării Publice. După centralizarea şi publicarea acestor propuneri, ar urma să fie organizate dezbateri publice, iar ulterior, să fie formulat un proiect legislativ de modificare a Legii 544/2001.

Reacţia Ministerului Consultării

Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social a anunţat că are în acest moment în desfăşurare o consultare publică cu privire la oportunitatea modificării Legii nr. 544 "în sensul eficientizării şi uşurării accesului la informaţiile de interes public", potrivit unui comunicat de presă remis în urma scandalului.

"Nu există şi nu a existat niciodată intenţia de a modifica Legea nr. 544/2001 a accesului la informaţii de interes public în sensul îngrădirii accesului. Intenţia MCPDS nu este de a restrânge drepturi ci pur şi simplu de a simplifica atât munca cetăţenilor care solicită informaţii cu privire la activitatea şi modul de cheltuire a banului public, cât şi a funcţionarilor publici care sunt puşi să răspundă pe acelaşi subiect de mai multe ori" a precizat ministrul Gabriel Petrea.

În urma discuţiilor avute atât cu sectorul neguvernamental, cât şi cu asociaţiile instituţiilor administraţiei publice, Ministerul Consultării Publice "a primit semnale constatate cu privire la anumite deficienţe în aplicarea Legii nr. 544/2001".

"În acest sens, Ministrul Gabriel Petrea a decis o consultare instituţională şi a transmis solicitări către toate ministerele, prefecturile, consiliile judeţene, primăriilor de municipiu, oraşe, precum şi structurilor asociative ale administraţiei publice locale, în vederea preluării disfuncţionalităţilor din practică", se arată în comunicatul citat.

"Am dispus o consultare generală în privinţa oportunităţii modificarii Legii nr. 544/2001 pentru eficientizarea procesului de furnizare a informaţiilor de interes public. După centralizarea tuturor răspunsurilor vom comunica public dacă este oportună modificarea legii, precum şi propunerile primite în acest sens", a afirmat ministrul Gabriel Petrea.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne