Prima agenţie europeană de rating nu prezintă interes pentru investitori
alte articole
Din cauza lipsei de interes a investitorilor riscă să nu poată fi pus în practică proiectul înfiinţării primei agenţii europene de rating, care să rivalizeze cu cele trei agenţii americane, dezvăluie Financial Times Deutschland.
Firma germană de consultanţă Roland Berger, responsabilă cu demararea agenţiei, consideră că are puţine şanse pentru a strânge un capital iniţial de 300 de milioane de euro.
Berger spera că va reuşi să obţină sprijinul băncilor germane şi franceze, dar acestea au arătat până acum prea puţin interes.
Nici Federaţia industriaşilor germani nu crede în acest proiect, apreciind că înfiinţarea unei agenţii de evaluare a UE ar afecta negativ funcţionarea pieţei de rating.
Proiectul a fost primit cu reticenţă de la început, întrucât agenţia ar urma să fie mult prea apropiată de guvernele europene.
Roland Berger plănuise atragerea a 30 de investitori din sectorul financiar, care să contribuie, fiecare, cu 10 milioane de euro. Cum planul iniţial nu a funcţionat, firma de consultanţă a încercat să stârnească interesul guvernului german, notează Financial Times Deutschland. Astfel, o parte dintre veniturile agenţiei ar fi putut fi asigurate din viitoarea taxă pe tranzacţii financiare.
Politicienii germani şi-au exprimat dezamăgirea faţă de lipsa de progrese în demararea agenţiei. "Pieţele financiare au nevoie urgent de o agenţie de rating care să înţeleagă situaţia din Europa", declară Carsten Schneider, expertă pe probleme de buget a Partidului Social-Democrat.
Michael Meister, vicepreşedintele fracţiunii creştin-democrate din Bundestag, apreciază că Executivul de la Berlin ar putea măcar, în aceste condiţii, să impună reguli mai stricte pentru agenţiile existente.