Criticile europene la adresa agenţiilor de rating sunt incorecte (analist german)

Politicienii europeni au criticat agenţiile de rating cu sediul în SUA pentru retrogradarea bonităţii Portugaliei.
(Ralph Orlowski / Getty Images)
Epoch Times România
12.07.2011

Politicienii europeni au criticat agenţiile de rating cu sediul în SUA pentru retrogradarea bonităţii Portugaliei. Criticarea agenţiilor este incorectă, la fel ca şi apelurile pentru înfiinţarea unei agenţii europene de rating, este de părere Henrik Böhme, şeful departamentului de afaceri de la Deutsche Welle, în ediţia de luni.

Portugalia şi România au puţine lucruri în comun. Ambele ţări sunt membre ale Uniunii Europene, una de partea vestică a blocului, iar cealaltă la marginea cea mai estică. Ambele se confruntă cu probleme economice, ambele au trebuit salvate de la faliment cu credite de urgenţă de la FMI şi UE, susţine Böhme.

Dar ce legătură au ele cu cele trei mari agenţii de rating din SUA, care au ajuns sub foc intens în ultimele zile? Ei bine, relevă analistul german, una dintre agenţii a retrogradat drastic bonitatea Portugaliei - în timp ce o alta a crescut ratingul României. Acest lucru a dus la o reacţie politică puternică în primul caz, în timp ce în al doilea nu a existat nicio reacţie, ceea ce s-ar putea datora faptului că guvernul de la Bucureşti şi-a făcut o parte din teme: datoria publică a ţării este de 36% din PIB. În Portugalia, ponderea în raport cu PIB este de 93%.

Agenţiile de rating evaluează nu doar bonitatea companiilor, ci şi pe cea a unor naţiuni întregi care împrumută, de asemenea, bani de pe pieţele de capital private, cu scopul de a-şi sprijini bugetele de stat. Dacă împrumuţi bani cuiva, vrei să ştii cât de solvabil este creditatul. În momentul de faţă, Portugalia se confruntă cu o perioadă dură în ceea ce priveşte împrumutul de bani de pe pieţele financiare, în tinp ce Grecia nu se poate împrumuta deloc. Deşi Banca Centrală Europeană (BCE) s-a bazat în trecut pe serviciile agenţiilor de rating majore precum Standard & Poors, Moodys' sau Fitch, chiar şi şeful BCE Jean-Claude Trichet s-a alăturat corului celor care au criticat evaluatorii. Acest lucru este cât se poate de ipocrit, în opinia lui Böhme.

Apelurile politicienilor europeni de spargere a oligopolului agenţiilor americane distrag atenţia de la propriile neajunsuri. La urma urmei, nu agenţiile de rating au acumulat munţii de datorii ai ţărilor din UE. Arhitectura defectuoasă a uniunii monetare europene nu a fost proiectată în districtul financiar din Manhattan. A construi o Europă comună pe baza unei monede comune - nu este pur şi simplu de ajuns. La început, experţii au avertizat împotriva creării unei uniuni monetare a ţărilor ale căror economii naţionale diferă atât de mult.

Acum, tensiunile din cadrul acestei structuri au devenit atât de intense încât uniunea ameninţă să se destrame. Ţapii ispăşitori perfecţi în acest moment sunt agenţiile de rating, ţine să sublinieze expertul german.

Desigur, analiştii de la Standard & Poors şi de la alte agenţii îşi au partea lor de greşeli în criza financiară. Au împachetat decorativ obligaţiunile extrem de riscante şi le-au acordat ratinguri de top. Au făcut miliarde - şi au ars miliarde atunci când tsunami-ul financiar a lovit pieţele. Au fost acuzate că nu au emis un avertisment. Acum - în cazul europenilor cu probleme - transmit o avertizare timpurie. Nu este corect, spun politicienii şi îndeamnă la crearea unei agenţii europene de rating.

Dar pentru ce? Oare o agenţie de rating europeană ar trebui să dea unui creditat o evaluare mai prietenoasă doar pentru că el este un creditat european? Ce va spune Washingtonul despre acest lucru? În lumina insolvabilităţii SUA care se profilează, agenţiile avertizează privind o retrogradare drastică a bonităţii SUA. Dacă SUA nu vor reuşi să ramburseze împrumuturile guvernamentale în valoare de 30 de miliarde de dolari până la 4 august, ţara va fi imediat retrogradată la statutul de 'D' - ca în default (incapacitate de plată).

Oare acest lucru a generat critici de la vreun reprezentant al Casei Albe? Nu, după cât se ştie. Politicienii europeni ar trebui să urmeze acest exemplu, conchide analistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor