CE nu va susţine crearea de agenţii de rating publice în Europa

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.11.2011

Comisia Europeană nu intenţionează să ia măsuri pentru a susţine crearea de agenţii de rating de stat în Europa, a anunţat luni preşedintele CE Jose Manuel Barroso.

"Nu ţine de Comisie să creeze agenţii de rating publice", a declarat Barroso pentru televiziunea franceză LCI. Un astfel de plan ar putea expune executivul UE la un conflict de interese, a precizat el.

Declaraţia intervine după ce agenţia de notare Standard&Poor's a transmis săptămâna trecută, din greşeală, un mesaj privind scăderea ratingului Franţei.

În aceste condiţii, preşedintele CE a subliniat că agenţiile de rating trebuie să dea dovadă de rigurozitate şi responsabilitate.

El a precizat că executivului UE "nu îi plac oligopolurile", atrăgând atenţia că unele agenţii de notare au prea multă putere pe piaţă, dominată de Standard & Poor's, Moody's (MCO) şi Fitch.

Barroso a adoptat luni un ton pesimist privind economia continentului, descriind actuala criză a datoriilor suverane drept "critică" şi a avertizat că Europa ar putea intra în recesiune anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor