CE propune marţi ca ESMA să poată interzice temporar acordarea de rating ţărilor UE cu probleme

Michel Barnier, comisarul european pentru piaţă internă şi servicii (BERIT ROALD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.11.2011

Comisia Europeană propune marţi o directivă care le va permite instituţiilor UE să le interzică temporar agenţiilor de notare să acorde rating ţărilor din Zona euro care se confruntă cu probleme, a anunţat comisarul pentru piaţa internă Michel Barnier.

În baza propunerii, Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe (ESMA) va putea să le interzică agenţiilor de rating, pentru o perioadă limitată de timp, să evalueze ţările care primesc ajutor internaţional, FMI sau UE, a spus Barnier într-un interviu pentru BFMradio.

"ESMA va putea suspenda ratingul temporar, pentru două luni, în momentul în care consideră acest lucru adecvat, dacă ratingul accentuează sau accelerează instabilitatea sau panica pieţelor", a adăugat el.

Anunţul lui Barnier intervine după ce agenţia de notare Standard&Poor's a transmis săptămâna trecută, din greşeală, un mesaj privind scăderea ratingului Franţei.

"Incidentul este grav şi arată că, în situaţia actuală, tensionată şi volatilă, de pe pieţe, jucătorii trebuie să dea dovadă de disciplină şi de o responsabilitate deosebită. Acest lucru este cu atât mai important cu cât nu vorbim despre orice jucător pe piaţă, ci de una dintre cele mai mari agenţii de rating ce, în consecinţă, are o mare responsabilitate", a atras atenţia comisarul francez.

"Toate acestea îmi consolidează convingerea că Europa trebuie să adopte reguli stricte şi riguroase, inclusiv, dar nu limitat la, agenţiile de rating. De aproape doi ani aceasta a fost munca mea", a afirmat Barnier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor