Agenţia europeană de evaluare Roland Berger şi-ar putea începe activitatea anul acesta

Epoch Times România
20.01.2012

Firma de consultaţă Roland Berger speră să-şi înceapă activitatea încă din 2012 şi promite că politicienii nu-i vor influenţa deciziile, scrie Die Welt.

"Ne bucurăm că politicul sprijină proiectul unei agenţii europene de rating. Dar nu ne dorim ca aceasta să fie finanţată cu bani publici", a declarat Markus Krall de la Roland Berger. Acesta susţine că prima agenţie europeană de rating nu va fi "orientată spre câştig".

Capitalul agenţiei se va ridica la 300 de milioane de euro. Krall a precizat că oricine e invitat să intre în acţionariat cu excepţia statelor şi a acţionarilor concurenţei. Până acum, 30 de instituţii s-au arătat interesate să intre în acţionariatul noii agenţii, o treime dintre acestea fiind din Germania.

"Până la sfârşitul anului, agenţia europeană de rating ar putea da publicităţii primele evaluări", a spus Krall, care a adăugat că ratingurile pentru ţări vor fi stabilite de o echipă formată din 20-25 de analişti.

Liderii europeni au criticat în nenumărate rânduri calificativele acordate de cele trei agenţii de rating americane care deţin practic monopolul: Fitch, S&P şi Moody's. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, declara recent că agenţiile de rating care "se află în competiţie între ele, se luptă pentru a atrage atenţia publică". După ce S&P a retrogradat, la 13 ianuarie, calificativele a nouă ţări europene, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a declarat că agenţiile de evaluare antrenează "artificial" tensiunea şi a subliniat necesitatea creării unor agenţii europene independente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor