Brânza previne apariţia cariilor dentare? (studiu)

(photos.com)

Potrivit unui nou studiu publicat în „General Dentistry”, revistă a Academy of General Dentistry (AGD), consumul de brânză şi al produselor lactate, în general, poate ajuta la prevenirea cariilor dentare.

La studiu au participat 68 de tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Pentru toţi participanţii, cercetătorii au examinat ph-ul plăcii dentare înainte şi după ce au consumat brânză, lapte sau iaurt fără zahăr.

Măsurarea ph-ului s-a făcut deoarece acesta este un indicator de risc pentru eroziunea dinţilor: un ph mai mic de 5,5 duce la eroziunea dinţilor, proces care provoacă dezintegrarea smalţului - stratul exterior protector al dinţilor. "Cu cât nivelul ph-ului este mai mare de 5,5, cu atât şansele de a dezvolta cariile dentare sunt mai puţine", afirmă Dr. Vipul Yadav, autorul principal al studiului.

Participanţii au fost împărţiţi în trei grupuri distincte: primul grup a consumat un tip de brânză Cheddar (o brânză tradiţională englezească tare de culoare galbenă), al doilea grup a băut lapte şi al treilea grup a consumat iaurt fără zahăr. Fiecare participant a consumat produsul timp de trei minute, iar apoi şi-au clătit gura cu apă.

Apoi, cercetătorii au măsurat nivelului ph-ului fiecărui subiect la 10, 20 şi 30 de minute după consumul celor trei produse lactate.
Rezultatele au arătat că, în cele două grupuri care au consumat lapte şi iaurt fără zahăr nu au existat schimbări în ce priveşte nivelurile ph-ului în gură. În contrast, subiecţii care au mâncat brânză au arătat o creştere rapidă a nivelului ph-ului la fiecare interval de timp: aceasta, potrivit cercetătorilor, sugerează că brânza are proprietăţi anti-carii.

Printre diferitele ipoteze privind posibila acţiune protectoare a smalţului dinţilor prin consumarea brânzei este creşterea cantităţii de salivă, care este un mod natural pentru organism de a menţine un nivel adecvat de aciditate, ca urmare a masticaţiei. În afară de aceasta, ar putea fi acţiunea compuşilor găsiţi în brânză, care pot adera la smalţul dinţilor şi care contribuie la protejarea acestora de acţiunile distructive ale acidului.

În momentul de faţă, acesta este un mic studiu. Vor fi necesare studii suplimentare pentru a stabili ce efecte are consumarea brânzei pentru protecţia smalţului dentar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură