Remedii naturiste tradiţionale cu piper negru
alte articole
Datorită aromei şi proprietăţilor culinare şi medicinale, piperul ocupă un loc de frunte în bucătăriile indiene dar şi internaţionale, făcându-şi un loc de cinste şi în bucătăria noastră tradiţională.
Piperul negru (Piper nigrum, familia piperaceae), este cultivat în India, Egipt şi Madagascar. Este bogat în fier, mangan şi fibre dietetice. Piperina, un principiu alcaloid găsit în piperul negru, ajută la stimularea funcţiilor creierului, inhibă metabolismul substanţelor nutritive prezente în organism, îmbunătăţeşte digestia şi reduce incidenţa de ulcere gastrice şi a cancerului de colon. De asemenea, acţionează ca un anti-depresiv. Fructele sunt utilizate pe scară largă ca ingredient activ în remediile diferitelor boli, cum ar fi colici, carii dentare, probleme hepatice, boli pulmonare, indigestie, constipaţie, diaree şi ale căilor urinare.
Iată câteva remedii naturale cu piper negru, folosite la ameliorarea unor afecţiuni comune de sănătate.
Astm
Pentru astm, se fierb într-o cană de apă(sau lapte) 8-10 piper negru, 2 cuişoare şi 10 frunze de busuioc, timp de 15 minute. Se strecoară şi se adaugă două linguriţe de miere.
Reducerea în greutate
La o ceaşcă de apă, se adaugă ¼ linguriţa piper negru, 2 linguriţe de suc de lămâie şi miere. Acest preparat ajută la reducerea în greutate.
Debilitate sexuală
Pentru a trata debilitatea sexuală, încălziţi o linguriţă de unt clarificat într-o tigaie şi adăugaţi 3-4 boabe de piper negru şi un pahar cu lapte. Adăugaţi 3-4 migdale mărunţite şi lăsaţi să dea în fiert. Adăugaţi zahăr după gust. Această băutură se recomandă înainte de culcare.
Colesterol
Pentru a menţine un control asupra nivelului de colesterol, adăugaţi ¼ linguriţă piper negru măcinat într-un pahar de lapte bătut. Se adaugă o ceapă tăiată fin şi apoi se bea.
Tuse
Pentru a vindeca diferite tipuri de tuse, se pisează piper negru şi se amestecă cu zahăr. Se ia cu unt clarificat.
Tuse uscată/ stimularea poftei de mâncare
Pentru a calma tusea uscată, măcinaţi 5-6 boabe de piper negru pe care apoi le amestecaţi cu miere. Acest remediu este de asemenea eficient ca stimulent al poftei de mâncare.
Dureri de dinţi
Pentru a vindeca durerile de dinţi, se amestecă piper negru măcinat la care adăugaţi ulei de cuişoare şi amestecaţi până când obţineţi o pastă vâscoasă. Aplicaţi pasta obţinută pe partea afectată.
Indigestie
În caz de indigestie, se amestecă piper negru măcinat în suc de ghimbir. Se ia după mese.
Alergii ale pielii şi eczeme
Pentru a vindeca alergii ale pielii şi eczeme, preparaţii o pastă amestecând piper negru măcinat în unt clarificat. Aplicaţi această pastă în zona afectată.
Nas înfundat
Se iau cantităţi egale de piper negru măcinat, scorţişoară, chimion şi seminţe de cardamom. Inspiraţi aproape de acest amestec pentru a provoca strănutul. Se spune că acesta ajută la tratarea nasului înfundat.
Împotriva răcelii
La o ceaşcă de ceai, adăugaţi 2-4 boabe de piper negru măcinate, o cuişoară, câteva felii de ghimbir şi câteva frunze de busuioc. Este un bun antitusiv şi eficace împotriva răcelii. Administrarea piperului negru măcinat amestecat cu zahăr este eficace în tratarea răcelilor cronice.
După un articol al Dr. Garima Sancheti
Notă: Untul clarificat se obţine prin evaporarea apei şi separarea laptelui solid din unt. E foarte uşor de făcut: Într-o cratiţă, se topeşte untul la foc mic, şi se lasă să fiarbă uşor pentru câteva minute pentru a se evapora apa. Se dă deoparte pentru câteva minute pentru a lăsa laptele solid să se ridice deasupra şi pentru a separa grăsimea pură. Pentru a filtra laptele solid, lichidul se strecoară printr-o sită fină sau tifon. Grăsimea rămasă se poate folosi în remediile de mai sus.