Prevenirea cariei la copii

Ştim cu toţii că este mai bine să previi decât să tratezi. În ce priveşte prevenţia cariei, se vorbeşte în general de folosirea metodele cât mai eficiente pentru curăţarea dinţilor.
Saliva ajută la protejarea dinţilor împotriva eroziunii deoarece neutralizează acizii din alimente şi băuturi. (Photos.com)
Dr.Andrei Manea
05.11.2013

Ştim cu toţii că este mai bine să previi decât să tratezi. În ce priveşte prevenţia cariei, se vorbeşte în general de folosirea metodelor cât mai eficiente pentru curăţarea dinţilor.

Dar ştim cu toţii că sunt persoane care nu prea se spală pe dinţi şi totuşi au dinţi fără carii şi alţii care acordă o mare importanţă igienii orale, fac vizite dese la medicul dentist şi totuşi prezintă multe leziuni carioase, abia termină să repare un dinte că se strică altul.

Cum se explică aceasta? Desigur, igiena orală este foarte importantă, dar contează şi calitatea smalţului. Dacă este un dinte cu un smalţ rezistent la carie, atunci această persoana nu face carii, dacă smalţul este slab, atunci cariile vor fi numeroase.

Vă prezentăm o metodă prin care obţinem un smalţ rezistent la carie

Metoda constă în administrarea de preparate cu fluor pe toată perioada de formare a dintelui. Drept urmare, fluorul pătrunde în cristalele ce formează structura dintelui pe care îl face mai rezistent. Fluorul fiind un element bacteriostatic, împiedică formarea cariei. Dacă alimentaţia copilului este bogată în dulciuri, rezultă o structură mai slabă a cristalelor ce formează dintele. Este ca şi cum am avea un zid făcut din cărămizi de lut şi altul din cărămizi din beton. Diferenţa este mare.

Pentru prevenirea cariei la copii, se recomandă administrarea de tablete cu fluor (Zymafluor) pe toată perioada formării dinţilor.

Programul complet începe prin administrare de tablete cu fluor de 1mg la femeia gravidă din ultima lună a sarcinii, şi se continuă la copil cu o doza mai mică zilnic până la vârsta de 12-14 ani. Doza zilnică la copil este în funcţie de greutatea copilului:

- de la naştere până la 10 kg , doza este de 0,25 mg

- de la 10 kg până la 15 kg, doza este de 0,50 mg

- de la 15 kg la 20 kg , doza este de 0,75 mg

- peste 20 kg , doza este de 1 mg

Trebuie subliniat faptul că fluorul este un element care în doze mici, întăreşte smalţul şi oasele, dar în doze mari are efect opus (oase moi şi smalţ slab). De aceea această doză trebuie respectată şi nu trebuie să se ajungă la supradozaj. Flaconul cu pastile să fie păstrat la distanţă de copii (deoarece sunt tablete ce au gust dulce pot fi pe placul copiilor şi există pericolul ca aceste tablete să fie ingerate de către copil şi astfel să apară intoxicaţia acută cu fluor). Un flacon conţine 250 de comprimate).

În mod natural, fluorul este un element pe care îl găsim în pânza de apă freatică, frunze de ceai, lapte şi brânzeturi, carne, peşte marin, ficat de vită. Dar dozele sunt mici, în apa îmbuteliată fluorul lipseşte. De aceea se recurge la metoda de administrare a tabletelor.

Dificultatea acestei metode este că se aplică pe o perioadă de 12-14 ani, zilnic. Dar rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor.

Dr.Andrei Manea este medic stomatolog.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor