Preţurile la petrol scad sub 28 USD după ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului

Preţul la petrol a scăzut sub 28 de dolari pe baril pentru prima dată în peste un deceniu. O ofertă abundentă, împreună cu ridicarea sancţiunilor asupra Iranului, sunt suspectate a fi cauza acestei situaţii.
Sondă
Sondă (MARK RALSTON/AFP/Getty Images)

Preţul la petrol a scăzut luni sub pragul de 28 de dolari pe baril în Asia pentru prima dată în peste 12 ani, după ce sancţiunile occidentale asupra Iranului au fost ridicate, permiţând Teheranului să îşi reia exporturile de petrol.

Acest lucru înseamnă că 500.000 de barili de petrol iranian ar putea intra zilnic pe pieţele deja saturate, după ce embargoul asupra petrolului, care a fost plasat datorită programului nuclear al Teheranului, a fost suspendat de SUA şi guvernele europene.

“Scăderea preţului s-a datorat ridicării sancţiunilor vestice impuse asupra Iranului”, a declarat Daniel Ang, analist la Phillip Futures, pentru agenţia de ştiri AFP. “Acest lucru înseamnă că vom vedea o abundenţă şi mai mare de petrol după ce exporturile de petrol iranian vor reintra pe piaţă”.

Sancţiunile au fost ridicate duminică după ce agenţia ONU pentru monitorizare a activităţii atomice (AIEA) a confirmat faptul că Iranul şi-a respectat obligaţiile prevăzute de un acord negociat în iulie 2015, care urmăreşte să restricţioneze cu mult programul nuclear al Republicii Islamice.

DBS Bank din Singapore a susţinut că preţul petrolului ajustat pentru inflaţie este acum mai mic decât în orice moment care s-a scurs începând cu 1998, când a fost înregistrat cel mai înalt punct al crizei financiare asiatice, susţine Deutsche Welle.

Preţurile la petrol au scăzut brusc începând cu jumătatea anului 2014 datorită creşterii producţiei nord-americane de petrol de şist, datorită cererii reduse, a încetinirii creşterii economice din China şi a suspendării finanţării cu dolari ieftini - care au alimentat investiţiile în sectorul energetic - după ce Federal Reserve a redus stimulentele şi şi-a înăsprit politica monetară.

Ţiţeiul Brent programat pentru livrare în luna martie a ajuns la 27,67 dolari pe baril – o scădere de aproximativ 4,4% faţă de nivelul înregistrat vineri la închiderea pieţelor – înainte să sară din nou cu puţin peste 28 de dolari. Ultima dată când ţiţeiul Brent s-a închis la un nivel de sub 28 de dolari pe baril a fost în noiembrie 2003.