Ţiţeiul Brent a coborât la sub 35 USD pe baril pentru prima dată din 2004

Ţiţeiul Brent a scăzut miercuri sub pragul de 35 de dolari pe Baril, fiind influenţat atât de producţia ridicată de petrol a Arabiei Saudite cât şi de tensiunile existente între Riad şi Teheran.
Sondă
Sondă (MARK RALSTON/AFP/Getty Images)

Începutul lui 2016 nu a fost cu noroc pentru ţările exportatoare de petrol, în condiţiile în care ţiţeiul Brent a scăzut miercuri la sub 35 de dolari pe baril pentru prima dată în peste un deceniu.

Tensiunile diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran, cu privire la executarea de către Regat a unui proeminent cleric şiit, au făcut ca ţiţeiul Brent să ajungă luni la aproape 39 de dolari pe baril.

Relaţiile deteriorate dintre probabil cei mai puternici membri ai OPEC au cam zădărnicit speranţele că producătorii de petrol ai cartelului ar putea cădea de acord să reducă producţia în 2016 pentru a susţine o creştere a preţurilor.

În ultimul an, Arabia Saudită a extras în mod constant peste 10 milioane de barili pe zi, ca parte a unei strategii de a-şi menţine poziţia pe piaţă şi pentru a pune presiune pe producătorii de petrol din alte părţi ale lumii, conform Financial Times.

Regatul nu a dat niciun semn că este pregătit să reducă producţia pentru a face loc Iranului, care plănuieşte să-şi crească producţia de petrol după ce vor fi ridicate sancţiunile legate de programul său nuclear. Acest lucru s-ar putea întâmpla până la sfârşitul acestui prim trimestru.

Miercuri dimineaţa, ICE February Brent a fost tranzacţionat la 34,80 dolari pe baril – cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2004.

De asemenea, Nymex February West Texas Intermediate a scăzut la 34,80 dolari după ce datele industriei petroliere au arătat o creştere suplimentară a stocurilor din Cushing, Oklahoma – punctul de livrare pentru petrolul West Texas Intermediate.

Dar preţul petrolului ar putea coborî şi mai mult - ar putea ajunge la 20 de dolari în curând, conform analiştilor de la Goldman Sachs.

Deşi Goldman Sachs a declarat în septembrie 2015 că este posibil ca preţurile la petrol să ajungă la 20 de dolari în curând, totuşi, majoritatea analiştilor consideră că aceste preţuri vor începe să crească în cea de-a doua jumătate a acestui an, în condiţiile în care încetineşte oferta non-OPEC iar cererea rămâne relativ robustă.