Ministrul rus al Finanţelor: Moscova trebuie să reducă cheltuielile sau se va prăbuşi financiar

În faţa menţinerii preţurilor la petrol la niveluri foarte joase, ministrul rus al Finanţelor a avertizat că Rusia ar trebui să ia în considerare o recalculare a bugetului pentru 2016, altfel situaţia economică a ţării se va înrăutăţi şi mai mult.
Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov.
Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov. (NICHOLAS KAMM / AFP / Getty Images)

Rusia va trebui să reducă cheltuielile guvernamentale ca răspuns la “noile realităţi” ale unei perioade prelungite de preţuri scăzute la petrol, a declarat miercuri ministrul rus al Finanţelor Anton Siluanov.

Siluanov, al cărui minister se bazează pe industria energetică pentru aproximativ jumătate din venituri, a declarat că bugetul actual pentru 2016 ar avea nevoie de un preţ mediu la petrol de 82 de dolari pentru a echilibra situaţia. Totuşi, ţiţeiul este tranzacţionat în prezent la puţin peste 30 de dolari pe baril.

Luând cuvântul la Forumul Gaidar din Moscova, Siluanov a precizat că bugetul ar trebui să fie recalculat pentru a lua în considerare un preţ mediu la petrol în acest an de 40 de dolari, a raportat Reuters.

“Sarcina noastră este aceea de a adapta bugetul la noile realităţi”, l-a citat Reuters afirmând. “Există o mulţime de decizii de luat când vine vorba de politică bugetară.”

“Dacă nu facem acel lucru vom vedea o repetare a ceea ce s-a întâmplat în 1998-1999”, a adăugat el, conform agenţiei de ştiri Interfax, făcând referire la intrarea guvernului în incapacitate de plată şi la prăbuşirea economică care a urmat ulterior.

Departamentele guvernamentale ale Rusiei au primit deja ordine să prezinte propuneri pentru reduceri de 10% din cheltuielile neesenţiale, totalizând peste 500 miliarde de ruble (6,5 miliarde de dolari), a afirmat Siluanov.

Bugetul actual pentru 2016, adoptat la sfârşitul anului trecut, prevede un preţ mediu la petrol de 50 de dolari pe baril şi un deficit de 3% al PIB-ului. Ministerul rus al Finanţelor a avertizat în decembrie că preţul mediu de 40 de dolari pe barilul de petrol va mări deficitul la aproximativ 5% şi va epuiza până la sfârşitul acestui an fondul de rezerve al Rusiei, a cărui valoare este de 59 miliarde de dolari.

Luând cuvântul la acelaşi forum, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat: “Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu”, conform Reuters.

Economia rusă este deja prinsă în cea mai lungă recesiune de când a ajuns la putere liderul rus Vladimir Putin în 1999. Productivitatea s-a contract cu 3,7% anul trecut, iar Banca Centrală a avertizat în decembrie că, dacă preţul la petrol va rămâne la o medie de 35 de dolari în 2016, în economia se va înregistra o reducere de încă 2 - 3 procente în acest an.