Ministrul rus al Finanţelor: Moscova trebuie să reducă cheltuielile sau se va prăbuşi financiar

În faţa menţinerii preţurilor la petrol la niveluri foarte joase, ministrul rus al Finanţelor a avertizat că Rusia ar trebui să ia în considerare o recalculare a bugetului pentru 2016, altfel situaţia economică a ţării se va înrăutăţi şi mai mult.
Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov. (NICHOLAS KAMM / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
14.01.2016

Rusia va trebui să reducă cheltuielile guvernamentale ca răspuns la “noile realităţi” ale unei perioade prelungite de preţuri scăzute la petrol, a declarat miercuri ministrul rus al Finanţelor Anton Siluanov.

Siluanov, al cărui minister se bazează pe industria energetică pentru aproximativ jumătate din venituri, a declarat că bugetul actual pentru 2016 ar avea nevoie de un preţ mediu la petrol de 82 de dolari pentru a echilibra situaţia. Totuşi, ţiţeiul este tranzacţionat în prezent la puţin peste 30 de dolari pe baril.

Luând cuvântul la Forumul Gaidar din Moscova, Siluanov a precizat că bugetul ar trebui să fie recalculat pentru a lua în considerare un preţ mediu la petrol în acest an de 40 de dolari, a raportat Reuters.

“Sarcina noastră este aceea de a adapta bugetul la noile realităţi”, l-a citat Reuters afirmând. “Există o mulţime de decizii de luat când vine vorba de politică bugetară.”

“Dacă nu facem acel lucru vom vedea o repetare a ceea ce s-a întâmplat în 1998-1999”, a adăugat el, conform agenţiei de ştiri Interfax, făcând referire la intrarea guvernului în incapacitate de plată şi la prăbuşirea economică care a urmat ulterior.

Departamentele guvernamentale ale Rusiei au primit deja ordine să prezinte propuneri pentru reduceri de 10% din cheltuielile neesenţiale, totalizând peste 500 miliarde de ruble (6,5 miliarde de dolari), a afirmat Siluanov.

Bugetul actual pentru 2016, adoptat la sfârşitul anului trecut, prevede un preţ mediu la petrol de 50 de dolari pe baril şi un deficit de 3% al PIB-ului. Ministerul rus al Finanţelor a avertizat în decembrie că preţul mediu de 40 de dolari pe barilul de petrol va mări deficitul la aproximativ 5% şi va epuiza până la sfârşitul acestui an fondul de rezerve al Rusiei, a cărui valoare este de 59 miliarde de dolari.

Luând cuvântul la acelaşi forum, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat: “Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu”, conform Reuters.

Economia rusă este deja prinsă în cea mai lungă recesiune de când a ajuns la putere liderul rus Vladimir Putin în 1999. Productivitatea s-a contract cu 3,7% anul trecut, iar Banca Centrală a avertizat în decembrie că, dacă preţul la petrol va rămâne la o medie de 35 de dolari în 2016, în economia se va înregistra o reducere de încă 2 - 3 procente în acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor