Opoziţia siriană cere ONU să-i interzică lui Assad să folosească armele chimice, aviaţia, rachetele şi artileria

Liderul Coaliţiei Naţionale Siriene, Ahmad Jarba a cerut marţi Consiliului de Securitate al ONU să interzică regimului sirian condus de Bashar al-Assad să folosească armele chimice, aviaţia, rachetele şi artileria printr-o rezoluţie care să includă şi recurgerea la forţă.
Siria: Un bărbat neidentificat (fond) oferă informaţii unui rebel, în timpul ciocnirilor luptătorilor kurzi la marginea oraşului sirian Rojava, 23 august 2013. (ALICE Martins / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.09.2013

Liderul Coaliţiei Naţionale Siriene, Ahmad Jarba a cerut marţi Consiliului de Securitate al ONU să interzică regimului sirian condus de Bashar al-Assad să folosească armele chimice, aviaţia, rachetele şi artileria, printr-o rezoluţie care să includă şi recurgerea la forţă.

Războiul intern din Siria a început în martie 2011 când au avut loc revolte interne, care au marcat debutul unui conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad. Bilanţul morţilor se ridică undeva la peste 100.000 de oameni, potrivit estimărilor ONU.

Stoparea "uciderii sirienilor nu se poate obţine decât oprind maşina de război a regimului, interzicându-i să utilizeze aviaţia, rachetele, artileria şi să îl priveze de armele chimice", a precizat Ahmad Jarba, cerând ca "aceste măsuri să fie luate în cadrul capitolului VII" al Cartei Naţiunilor Unite.

SUA, Marea Britanie şi Franţa s-au pronunţat pentru o rezoluţie cu putere de constrângere a Consiliului de Securitate, fără a exclude recurgerea la forţă împotriva regimului sirian dacă aceasta nu va respecta angajamentul recent de a distruge armele chimice. Cu toate acestea, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că rezoluţia Consiliului de Securitate cu privire la distrugerea armelor chimice siriene "nu va fi în cadrul capitolului VII" al Cartei ONU.

ONU a primit joi cererea Siriei de aderare la Convenţia Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, a informat purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Farhan Haq. Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice interzice fabricarea, stocarea şi folosirea armelor chimice. Decizia a fost luată la insistenţele Rusiei, aliatul lui Bashar al-Assad şi face obiectului unui recent acord ruso-american.

Mesajul Jarba a fost difuzat în direct de la Istanbul de canalul de televiziune Al-Arabiya. Acesta a vorbit despre faptul că plasarea rezoluţiei sub capitolul VII "ar deschide calea unei soluţii pentru criza siriană şi permite lupta împotriva extremismului şi a organizaţiilor teroriste pentru a ajunge la un regim democratic care să reconstruiască Siria".

Opoziţia siriană a reproşat comunităţii internaţionale "tăcerea faţă de crimele de război", subliniind că "a deschis uşa utilizării armelor chimice".

Mai multe state au acuzat regimul lui Assad că a folosit armele chimice în cadrului unei ofensive, din 21 august, la est şi vest de capitala Damasc, provocând aproximativ 1.500 de morţi, printre care şi 400 de copii, fapt dezminţit de regim.

"Nu vrem ca istoria să reţină că un regim a folosit în secolul XXI arme chimice, fără a da socoteală din cauza ezitărilor anumitor Parlamente şi paraliziei Consiliului de Securitate care este responsabil de menţinerea păcii mondiale", a explicat Jarba.

"Nu vrem să vedem că regimul (preşedintelui Bashar) al-Assad consideră ezitările (comunităţii internaţionale) ca o aprobare pentru reluarea actelor odioase", a adăugat acesta.

În opinia lui Jarba "comunitatea internaţională se confruntă cu responsabilităţile sale în faţa unei catastrofe care a depăşit ca amploare orice altă catastrofă de la cel de-al Doilea Război Mondial", adăugând că în continuare "sirienii sunt siguri că nu vor fi abandonaţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor