Preşedintele rus paranoic în timpul summitului G20 din Brisbane. Obama la fel de bizar

Vladimir Vladimirovici Putin, arhivă - 2005
Vladimir Vladimirovici Putin, arhivă - 2005 (MLADEN ANTONOV/AFP/Getty Images)

În ciuda siguranţei de sine pe care o afişează în fotoliul din Kremlin, se pare că liderul rus Vladimir Putin a fost destul de paranoic în privinţa măsurilor de securitate precum şi a potenţialelor tentative de omor la adresa lui.

În timpul vizitei sale la hotelul Hilton din Brisbane pentru summitul G20 din weekendul ce tocmai a trecut, Putin a cerut ca mâncarea sa să fie testată pentru a evita o posibilă otrăvire. În plus, liderul rus era înconjurat de o mulţime de ofiţeri de securitate.

Un angajat al hotelului, care a cerut să rămână anonim, a vorbit despre măsurile de securitate intensive şi despre cerinţele excesive ale unuia dintre cei mai puternici invitaţi ai summitului.

Angajatul a declarat pentru website-ului de ştiri news.com.au că hotelul la care lucra trebuie să depună deobicei mari eforturi pentru a satisface standardele şi cerinţele invitaţilor de mare profil, fiind incluşi muzicieni, sportivi şi oameni politici.

Hotelul, care este localizat în apropiere de Centrul de Convenţii din Brisbane, unde s-au desfăşurat majoritatea discuţiilor summitului, a avut şi alţi invitaţi din Mexic şi Mauritania în timpul celor două zile de summit.

Dar surpriza a venit din partea anturajului puternicului lider rus care a ocupat 75% dintre camerele hotelului.

Asemenea altor lideri de state, Putin a călătorit în Brisbane cu proprii săi bodyguarzi şi a beneficiat de o protecţie suplimentară din partea unor ofiţeri de poliţie în civil care patrulau atât în interiorul şi cât şi în afara hotelului.

Angajatul a declarat că toată lumea a fost ocupată fără întrerupere în timpul weekendului, incluzând bucătăria care era responsabilă de gătirea mâncării pentru Putin şi membrii delegaţiei acestuia, dacă alegeau să mănânce în hotel şi nu trebuiau să participe la diverse evenimente oficiale.

“Am pregătit mâncarea în bucătăria noastră şi aceasta era dusă dnului Putin în restaurant sau oriunde dorea dânsul să mănânce. De asemenea, mâncarea era testată de cineva din anturajul său, pentru a se asigura că nu este otrăvită sau că nu prezintă alte riscuri, şi apoi era servită”, a declarat el.

Angajatul a pus capăt speculaţiilor privind plecarea liderului rus de la summit mai devreme decât se aşteptau organizatorii, spunând că plecarea de duminică fusese dinainte planificată.

Dar Putin nu a fost singurul lider de stat la summitul G20 care a manifestat anumite comportamente paranoice sau care să aibă cereri ciudate sau chiar caraghioase.

Înaintea summitului, care a durat sâmbătă şi duminică, s-a dezvăluit faptul că delegaţia preşedintelui american Barack Obama a făcut o cerere ca un sens giratoriu important în Brisbane să fie demolat.

Sensul giratoriu este localizat în apropiere de Universitatea Queensland, în suburbiile vestice ale oraşului, unde Obama a ţinut un discurs.

Motivul oferit de delegaţia americană a fost acela că nu se dorea ca maşina prezidenţială, numită Bestia, şi coloana din care făcea parte să fie nevoite să încetinească. Totuşi, cererea a fost respinsa de autorităţile din Queensland, a raportat ziarul The Australian.