Preşedintele PLDM anunţă că va forma o alianţă cu PD şi PL
alte articole
Preşedintele Partidului Liberal Democrat Moldovenesc (PLDM), Vlad Filat, a anunţat, luni, că va începe negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare cu partidele pro-europene PD şi PL, relatează Deschide.md. Cele trei partide ar acumula împreună 54 de mandate în Parlament.
Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală după procesarea datelor de la 89,53% din secţiile de vot, voturile sunt repartizate în felul următor: PLDM -19,45%, PDM – 15,76 şi PL – 9,38%; PSRM – 21,38%, PCRM – 17,94%.
Vlad Filat a anunţat că a vorbit deja cu liderii celorlalte două partide, Marian Lupu şi respectiv Mihai Ghimpu, adăugând că urmează să desfăşoare o întrunire cu ceilalţi pentru a începe negocierile privind o nouă alianţă.
Liderul liberal-democraţilor a subliniat că integrarea europeană a Republicii Moldova nu este negociabilă.
Potrivit rezultatelor parţiale, cele trei partide pro-europene au un avantaj de cel puţin 5% din totalul electoralului în faţa celor două partide de stânga.
Despre rezultatul acumulat de Partidul Socialist Român Moldovenesc (SRPM), care a obţinut până acum un procent de 21% din totalul alegătorilor, Filat afirma că aceste cifre nu sunt de fapt ale socialiştilor, precizând că preşedintele rus Vladimir Putin a influenţat acest rezultat.
”Rezultatul acesta nu este un miracol, şi nu este a lui Dodon, şi nu este a steluţei lui Dodon, acest rezultat este al lui Vladimir Vladimirovici Putin şi eu aici nu mai am ce comenta”, a declarat liderul PLDM.
Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a menţionat într-o conferinţă de presă că formaţiunea sa va participa la negocieri cu PDM şi PLDM.
''Vă mulţumesc pentru voturile acordate partidelor proeuropene. Cetăţenii merită bunăstare şi pace. A venit timpul ca PL, PDM şi PLDM să se aşeze la masă şi să continue parcursul european. Noi avem experienţa din AIE 1 şi AIE 2. Avem ce discuta. Important ca guvernarea să muncească pentru oameni şi nu oamenii pentru guvernare.
Avem de ales preşedintele, mecanismul a rămas acelaşi dacă foştii colegi nu ar fi renunţat la acel referendum de modificare a Constituţiei. Rămân unele probleme. Acestea nu sunt condiţii, ci o necesitate. Vom rămâne alături de oameni, vom face în aşa fel ca Moldova să devină un stat european'', a declarat Ghimpu.
Cu ocazia alegerilor, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, s-a deplasat la Chişinău pentru o întrevedere oficială cu omologul său Natalia Gherman, în cadrul căreia şi-a manifestat încrederea că partidele pro-europene vor menţine parcursul european al Republicii Moldova.