"Basarabia e România!" – acţiune unionistă în ziua alegerilor din Republica Moldova

Fără graniţe şi posturi de control, românii de pe cele două maluri ale Prutului s-au unit într-un singur glas pentru a susţine ideea reîntregirii neamului. Duminică, 30 noiembrie, ziua în care cetăţenii Republicii Moldova şi-au votat partidele ce vor conduce ţara, mai multe grupuri din diaspora, au reuşit să se adune cu un mesaj clar pentru viitorul preşedinte: “O ţară un popor!” , a fost mesajul scris pe harta României Mari.
Robert Willy Toperter
01.12.2014

Fără graniţe şi posturi de control, românii de pe cele două maluri ale Prutului s-au unit într-un singur glas pentru a susţine ideea reîntregirii neamului. Duminică, 30 noiembrie, ziua în care cetăţenii Republicii Moldova şi-au votat partidele ce vor conduce ţara, mai multe grupuri din diaspora, au reuşit să se adune cu un mesaj clar pentru viitorul preşedinte: “O ţară un popor!” , a fost mesajul scris pe harta României Mari.

În peste 20 de oraşe din diferite ţări, basarabenii şi românii au făcut împreună fotografii în faţa secţiilor de votare şi le-au publicat pe reţelele de socializare. Coordonarea lor a început la iniţiativa Platformei Unioniste ACTIUNEA 2012.

O parte semnificativă dintre votanţi şi-au exprimat clar motivaţia care i-a determinat să vină şi să pună ştampila pentru partidele pro europene.

"Sper să aderam la Uniunea Europeană, Republica Moldova să devină o ţară din familia ţărilor europene. Republica să scape de corupţie şi să ne ducem spre bine.", a declarat Alex Guţu – basarabean din Marea Britanie.

"Vreau reîntregirea neamului românesc, şi cel mai important, fuga spre Europa, să scăpăm odată şi odată de ruşi!" a mărturisit Violeta Ciobanu, basarabeancă din Italia.

"Moldova este o regiune istorică a spaţiului cultural românesc. Moldova nu poate fi reprezentată doar de această mică parte care are un statut mincinos de Ţară Independentă. Moldova înseamnă şi Iaşi şi Suceava şi Piatra Neamţ. Viitorul Moldovei nu poate fi decât cel natural şi firesc: adică în sânul Patriei Mame România!", consideră Ciprian şi Irina Nedelcu – basarabeni din Suedia.

"Speranţa unui viitor decent pentru Republica Moldova!" este ceea ce îl animă pe Serghei Petrovschi – basarabean din Irlanda

Întrebaţi cum văd viitorul Republicii Moldova, în această zi crucială pentru viitorul ei, basarabenii au răspuns:

"La momentul de faţă foarte sumbru, un cerc vicios în care se învârte şi din care nu poate să iasă din cauza unei clase politice corupte, fără responsabilitate faţă de popor. Şi aş merge până în a învinui o mare parte a acestei clase politice, de crima de a ţine acest popor într-un haos conţinuu.", declară Serghei Petrovschi – basarabean din Irlanda

"În Europa, neapărat!", spune, Violeta Ciobanu – basarabeancă din Italia

"În cazul succesului pro-europenilor, democraţia va creşte încet şi sigur, iar oamenilor n-o să le mai fie frică să spună adevărul. Pas cu pas, se va afla adevărul. Pe de altă parte, românii din stânga Prutului nu vor mai avea răbdare pe drumul anevoios al tranziţiei, astfel că, vor recurge la varianta cea mai rapidă de integrare europeană şi anume reunirea cu România.", cred Ciprian şi Irina Nedelcu – basarabeni din Suedia

La întrebarea cum văd lucrurile dacă în urma alegerilor conducerea va fi comunistă, răspunsul basarabenilor a fost clar:

"Anulez cetăţenia moldovenească!" spune Violeta Ciobanu – basarabeancă din Italia

"În cazul succesului comuniştilor, se va repeta momentul 7 aprilie 2009. Iar de data asta, fraţii români din dreapta Prutului nu vor mai ţine cont de nici o graniţă, cu atât mai puţin de una nedreaptă. Astfel se va face reunirea de facto!", cred Ciprian şi Irina Nedelcu basarabeni din Suedia

"Dacă nu luăm drumul corect, suntem în mocirlă şi ne adâncim poate un kilometru, anii care am încercat să luptăm să ieşim din sărăcie şi să scăpăm de ruşi, de ruinele ruseşti, se vor prelungii încă 50-60 ani." declară Andrei Mihelea, basarabean din Marea Britanie.

Niciun votant cu opinie pro comunistă nu a vrut să vorbească cu presa.

O problemă semnalată de participanţii la alegerile din diaspora, a fost imposibilitatea de a vota cu cartea de identitate.

Secţiile de votare din afara Republicii Moldova s-au închis la ora 21:00. În Moscova s-a cerut prelungirea din cauza numărului mare de basarabeni rămaşi afară, dar această măsură nu a fost adoptată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor