EXCLUSIV. Excelenţa sa Iurie Reniţă: "Este un vot mai mult decât politic, categoric este un vot geo-politic"
alte articole
Duminică în Republica Moldova aproximativ 3 milioane de cetăţeni cu drept de vot îşi vor putea alege reprezentanţii în Parlament într-un scrutin, care, pe fondul crizei din Ucraina, a căpătat o importanţă deosebită în stabilirea direcţiei pe care o va urma Republica Moldova în viitor. Cu această ocazie, ne-am adresat Excelenţei sale dl Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, pentru câteva comentarii.
Vorbind despre semnificaţia scrutinului de astăzi din Republica Moldova, Excelenţa sa, dl Iurie Reniţă a notat că acesta "este un vot crucial, pentru viitorul Republicii Moldova şi opţiunea ei strategică în primul rând. Este un vot mai mult decât politic, categoric este un vot geo-politic. De aici şi importanţa şi caracterul crucial al lui".
Excelenţa sa dl Iurie Reniţă ne-a mai vorbit despre situaţia secţiei de votare de la Ambasada şi Consulatul din Bucureşti, despre faptul că se poate vota şi cu paşaportul expirat şi despre posibilitatea prelungirii programului de vot dacă va fi necesar.
Vă prezentăm mai jos interviul integral.
Ce semnificaţie are scrutinul de astăzi pentru dvs şi ce semnificaţie are scrutinul de astăzi pentru Republica Moldova?
Excelenţa sa, dl Iurie Reniţă: Este un vot crucial, pentru viitorul Republicii Moldova şi opţiunea ei strategică în primul rând. Este un vot mai mult decât politic, categoric este un vot geo-politic. De aici şi importanţa şi caracterul crucial al lor.
Care este situaţia de la Ambasadă şi de la Consulatul din Bucureşti la acesta oră?
În România au fost deschise 11 secţii de votare câte 2 la Bucureşti şi Iaşi, la Suceava, la Bacău, la Galaţi, Constanţa, Braşov Timişoara şi Cluj. Până la ora 15:00, 6.500 de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat la acele 11 secţii cei mai mulţi au fost la sediul Ambasadei aproape 2000 şi peste 1000 la secţia Consulară la Bucureşti. Urnele s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00.
Există cozi la secţiile de votare?
Excelenţa sa, dl Iurie Reniţă: Când apar cozile ne bucurăm enorm de mult dar ne-am străduit sa creem absolut toate condiţiile ca să nu existe cozi, dar cele mai mari cozi dacă durează 10-15 min, nici un caz mai mult, pentru că avem o procedură foarte rapidă. Ne-am străduit ca să avem un minimum de perioadă în care cetăţeanul să se afle în sediul secţiei de votare şi lucrul acesta a fost apreciat de către toţi votanţii, dacă facem o comparaţie cu alte situaţii.
Forţele speciale ruse au fost mobilizate duminică în apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publică.
Excelenţa sa, dl Iurie Reniţă: Da, cunoaştem, nu este cazul aici în România unde votul decurge foarte bine şi cetăţenii noştrii manifestă interes şi responsabilitate civică lucru pentru care mă bucură foarte mult.
Ce părere aveţi de situaţia creată astăzi la Moscova? Ştiu ca şi premierul Iurie Leancă a făcut referire astăzi la această situaţie.
Excelenţa sa, dl Iurie Reniţă: Este evident că fiecare cetăţean al Republicii Moldova trebuie să-şi exercite liber şi nestingherit dreptul la vot - este un drept constituţional. N-aş putea să mă pronunţ ce s-a întâmplat la Moscova nefiind şi zona mea de responsabilitate. Doar că este evident ceea ce spuneam anterior, faptul că toţi cetăţenii noştri ar trebui să aibă posibilitatea să voteze.
Cine poate vota? Ce se întâmplă cu cei care au paşapoartele expirate?
Excelenţa sa, dl Iurie Reniţă: Toţi cetăţenii Republicii Moldova care se află în România în baza paşapoartelor, nu şi a buletinelor de identitate, dar a paşapoartelor - chiar dacă sunt expirate, nu este nici un fel de problemă să voteze pentru ca toţi au dreptul să voteze chiar şi cu paşapoartele expirate.
Ce se întâmplă dacă cetăţenii Republicii Moldova nu vor reuşi să voteze până la ora închiderii urnelor?
Excelenţa sa, dl Iurie Reniţă: Îmi doresc enorm de mult ca la toate cele 11 secţii de votare să participe cetăţenii noştrii cât mai activ iar la ora 21 toate din cele 11 secţii să aibă 2.999 de voturi din cele 3.000 mii de buletine de vot pe care le au sectiile de votare conform Codului Electoral, un buletin simbolic îl mai lăsăm. Sper foarte mult să nu existe situaţii în care cetăţenii noştrii să nu-şi exercite dreptul la vot. De altfel, voiam sa va mai spun că există o clauză foarte importantă ca, în cazul în care va fi necesar, Biroul Electoral local, din sediul Ambasadei, din orice secţie de votare de pe teritoriul României, poate extinde, poate prelungi cu două ore programul secţiilor de votare astfel că toţi cetăţenii noştri să reuşească să-şi exercite dreptul la vot.