Rezultate parţiale: Partidele europene au un avantaj de cel puţin 5% din totalul voturilor
alte articole
Rezultatele parţiale ale alegerilor din Republica Moldova publicate luni dimineaţă arată că partidele pro-europene, PLDM, PDM şi PL, au un avantaj de aproximativ 5% din totalul alegătorilor, anunţă Comisia Electorală Centrală după numărarea a 87% din buletinele vot.
Rezultate parţiale ale CEC sunt următoarele:
Partidul Democrat Moldovenesc (PDM) - 15,76% (19 deputaţi)
Partidul Liberal Democrat Moldovenesc - 19,3%, (23 de deputaţi)
Partidul Socialist Român Moldovenesc – 21,6% (26 de deputaţi)
Partidul Comunist Român Moldovenesc – 17,8% (21 de deputaţi)
Partidul Liberal – 9,3% (12 deputaţi).
Partidul Comunist Reformator a câştigat 4,99% din totalul voturilor şi nu poate intra în Parlament cu mai puţin de 6%.
În total, prezenţa la vot a alegătorilor moldoveni s-a ridicat la 55,86% până la ora 21:00, adică 1.565.591 din alegătorii înscrişi pe listele oficiale.
Duminică, peste trei milioane de moldoveni cu drept de vot au fost chemaţi la scrutinul parlamentar, care poate decide dacă ţara îşi va continua parcursul european sau se apropie de Rusia.
În circumscripţiile electorale Chişinău, Bălţi, Anenii Noi şi Nisporeni, fereastra orelor în care se putea vota s-a prelungit.
Liderii partidelor pro-europene s-au arătat mulţumiţi de rezultatele parţiale, anunţând că vor desfăşura o numărătoare paralelă a voturilor.
„Facem numărătoarea paralelă. Ne aşteptăm la un rezultat bun, pe potriva efortului depus de PD, pe potriva capacităţilor noastre profesionale”, a declarat Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat.
„Vă mulţumesc pentru efortul de azi. Sper că aţi făcut alegerea corectă. Mulţumesc celor care au votat PL. Sper că mâine vom auzi că Europa a învins”, a declarat, duminică seară, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, a spus că este mulţumit de felul cum s-au desfăşurat alegerile, dar regretă faptul că a picat sistemul informaţional. "Este regretabil. Dar speculaţiile că în acest timp ar fi fost fraudate alegerile, sunt lipsite de temei. Probabil că sistemul a picat din cauza pregătirii insuficiente a operatorilor. Cât priveşte ceea ce s-a întâmplat la Moscova, a fost ceva organizat, de care s-a ocupat o maşinărie întreagă. Un nepot de-al meu, care lucrează la o întreprindere din Moscova, mi-a spus cum patronul i-a trimis pe toţi moldovenii de acolo să voteze", a punctat Streleţ.
Cea mai mare rată de participare s-a înregistrat în municipiul Chişinău - 62,47%, la Bălţi 58,99%, iar în UTA Găgăuzia - 49,1%.
Rezultatele publicate nu conţin voturile provenite din partea secţiile de votare din Diaspora.