Klaus Iohannis dornic să semneze un pact cu Monica Macovei

Preşedintele PNL Klaus Iohannis
Preşedintele PNL Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a dat joi un răspuns verbal la scrisoarea prin care Monica Macovei îi cere să-şi asume o serie de principii vizând salvarea statului de drept şi a democraţiei în România. Iohannis a afirmat că punctele pe care Monica Macovei îi cere să le asume se regăsesc în programul său prezidenţial şi şi-a arătat disponibilitatea de a confirma respectarea acestora şi într-un document scris.

"Am luat act, recunosc, cu bucurie, de afirmaţiile doamnei Monica Macovei prin care spune că doreşte să mă sprijine în situaţia în care eu îmi asum o serie de puncte. Foarte bine, sunt bucuros să reafirm că toate aceste lucruri se găsesc în programul meu prezidenţial şi unele dintre ele au fost reafirmate chiar astăzi de mine: independenţa justiţiei, statul de drept, faptul că nu voi graţia corupţi. Cred că prin asta am dat un răspuns rezonabil doamnei Macovei. Pot să reconfirm, cu mare plăcere, aceste lucruri şi într-un document scris. Sunt aceleaşi lucruri pe care mi le doresc şi eu pentru România, pentru o societate dreaptă", a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj Napoca, citat de Realitatea.net.

Reamintim că Monica Macovei, ieşită din cursa pentru Preşedinţie, a anunţat miercuri că i-a trimis o scrisoare lui Iohannis prin care i-a propus acestuia să semneze un acord pentru salvarea statului de drept şi a democraţiei în România, compus din 10 principii asumate de votanţii ei. Printre acestea se numără cerinţe precum păstrarea direcţiei României către Vest, UE şi NATO, asumarea obiectivelor de intrare în spaţiul Schengen şi în zona euro, garantarea libertăţii economice a mediului de afaceri, respectarea independenţei justiţiei, numirea de procurori profesionişti şi menţinerea oamenilor foarte buni din justiţie şi să nu promulge legea amnistiei şi graţierii.

Monica Macovei a mai declarat că, prin semnarea acestui acord, Klaus Iohannis va avea ocazia să-şi dovedească dorinţa de a se angaja cu adevărat să apere aceste principii. Europarlamentarul nu a omis să precizeze că "electoratul care m-a votat este liber şi nu-i spun eu cum să voteze. Dacă va fi mulţumit de domnul Iohannis, îl va vota".

Se pare că Iohannis face deja eforturi pentru a câştiga sprijinul Monicăi Macovei şi ai votanţilor săi şi a început să-şi facă ceva curăţenie în partid. În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă în care a anunţat că aderă la principiile lui Macovei, Klaus Iohannis a mai afirmat că el crede "că ar fi înţelept că domnul Chiuariu să plece din PNL".

Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu închisoare cu suspendare definitiv în dosarul Poşta Română, fără să fi piardă însă nici statului de parlamentar şi membru al comisiei juridice din Senat nici pe cel de membru PNL.

La mijlocul lui octombrie a.c., Klaus Iohannis declara că fostul ministru îşi va pierde statutul de membru al noului PNL (partid rezultat din fuziunea PNL cu PDL) după ce în statutul noului partidul a fost introdusă o prevedere în acest sens. Iohannis a refuzat însă să îi ceară public demisia lui Chiuariu din partid şi din Parlament, relatează HotNews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne