Preşedintele BM: România, ţara cea mai săracă din UE
alte articole
În ciuda faptului că România a făcut mari progrese în dezvoltarea economiei, ţara noastră înregistrează în continuare cele mai înalte nivele ale sărăciei din Uniunea Europeană, întrucât peste 30% din populaţie trăieşte cu mai puţin de 5 dolari pe zi, a declarat joi preşedintele Băncii Mondiale (BM), Jim Yong Kim.
În cadrul unei întâlniri cu premierul Victor Ponta care a avut loc joi, la Palatul Victoria, Jim Yong Kim a subliniat că progresul României în stabilizarea economică este cu deosebire impresionant în contextul mediului extern nesigur şi al continuării crizei din zona euro.
"Cu toate acestea, în ciuda progreselor înregistrate de Guvern, România rămâne ţara cu cele mai înalte nivele ale sărăciei din Uniunea Europeană. Peste 30% din populaţie trăieşte cu mai puţin de 5 dolari pe zi. Aş dori să atrag atenţia asupra persoanelor care trăiesc cu un venit atât de mic, inclusiv populaţia romă de aici, din România, şi din alte părţi ale Europei. Consider că este un imperativ moral pentru toate guvernele să instituie sisteme de asigurări sociale pentru cei mai săraci şi să investească în învăţământ şi sănătate pentru cei care sunt cel mai nevoiaşi", a precizat preşedintele Băncii Mondiale, după întâlnirea cu premierul.
Pe de altă parte, preşedintele Băncii Mondiale a apreciat faptul că venitul mediu al românilor a crescut de la un sfert din media europeană la aproape jumătate din aceasta, iar veniturile a 40% din populaţie, din care fac parte categoriile cu cele mai mici câştiguri, cresc mai rapid comparativ cu cele ale restului populaţiei.
România, ţara cu cei mai săraci cetăţeni din UE
Şi în luna octombrie 2012, România ocupa primul loc în Uniunea Europeană la procentul de oameni cu venituri foarte mici, care abia reuşesc să supravieţuiască. Astfel, 46% din populaţie trăieşte la limita sărăciei sau sub aceasta, iar procentul a crescut în ultimii ani, în urma scăderii nivelului de trai, informează Realitatea TV.
Aproape 8,9 milioane de români trăiesc în sărăcie, adică aproape jumătate din populaţia ţării, faţă de media europeană de 23%. Nivelul sărăciei din România a crescut în ultimii ani de la 41 la 46%, ca urmare a scăderii nivelului de trai şi a micşorării populaţiei.
Dacă anul trecut Bulgaria ocupa primul loc în clasamentul sărăciei din UE, în 2012 România a urcat pe prima poziţie. Printre ţările cu mulţi cetăţeni săraci se mai numără Letonia şi Lituania cu peste 34%.
Procentele cele mai mici, de 15%, le-au obţinut Cehia, Suedia şi Olanda. La nivelul Uniunii Europene, o persoană este considerată săracă dacă are un venit disponibil sub 60% din venitul mediu naţional. În cazul României, este vorba despre 530 de lei pe lună.