Protestele bulgare pentru energie ieftină se intensifică

Protestatari în Sofia - 24 februarie 2013. Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă protestând împotriva corupţiei (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.02.2013

Zeci de mii de oameni au mărşăluit duminică în oraşe din întreaga Bulgărie, cerând micşorarea facturilor la energie şi noi reguli de votare, după ce guvernul a fost răsturnat săptămâna trecută.

Furia publică faţă de monopolurile energetice din cea mai săracă membră a Uniunii Europene au forţat cabinetul de centru-dreapta al prim-ministrului Boiko Borisov să demisioneze şi au iniţiat discuţii despre alegeri anticipate, care ar trebui să aibă loc până în luna mai.

Deşi guvernul lui Borisov a reuşit să menţină stabilitatea fiscală de la preluarea puterii, în 2009, austeritatea a împiedicat creşterea şi a crescut şomajul.

Plecarea să nu a reuşit să calmeze alegătorii sătui de un nivel de trai scăzut şi de corupţie agresivă, iar partidul său GERB se află în prezent într-o confruntare strânsă cu socialiştii din opoziţie, înainte de noile alegeri, fiind greu de prezis cine va câştiga.

Ultima picătură pentru mulţi a fost o creştere a facturilor de electricitate pe timp de iarnă, care au depăşit veniturile într-o ţară în care salariile medii sunt de doar 400 de euro pe lună şi pensiile sunt mai mici decât jumătate din această sumă.

O mare parte din furie a fost îndreptată împotriva companiilor de electricitate, inclusiv cele cehe CEZ şi Energo-Pro şi cea austriacă EVN, care au cumpărat drepturi exclusive de distribuire de energie în anumite regiuni din Bulgaria în anul 2004.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor