Bulgaria recurge la psihologi ca să prevină cazurile de autoincendiere ca protest împotriva sărăciei

În faţa neputinţei de a rezolva gravele probleme economice ale Bulgariei, guvernul interimar al acestei ţări, cea mai săracă din Uniunea Europeană, speră ca psihologii şi psihiatrii să oprească valul de autoincendieri atribuit sărăciei, informează miercuri agenţia EFE.
Epoch Times România
27.03.2013

În faţa neputinţei de a rezolva gravele probleme economice ale Bulgariei, guvernul interimar al acestei ţări, cea mai săracă din Uniunea Europeană, speră ca psihologii şi psihiatrii să oprească valul de autoincendieri atribuit sărăciei, informează miercuri agenţia EFE.

Într-o singură lună, şase bărbaţi şi-au dat foc pe fondul unor proteste de amploare împotriva penuriilor şi a condiţiilor grele de viaţă care au dus la demisia executivului premierului populist Boiko Borisov şi au provocat o criză politică serioasă.

Autoincendierile sunt însă doar partea vizibilă a numărului tot mai mare de sinucideri în această ţară. În 2011, Ministerul Sănătăţii a înregistrat 3.153 de tentative de sinucidere, din care 796 reuşite, faţă de 2.799 de tentative în 2010, soldate cu decesul a 783 de persoane. Potrivit lui Vladimir Nakov, expert în minister, se lucrează încă la statisticile privind cazurile de suicid în 2012, dar 'cu certitudine' cifrele le vor depăşi pe cele din anul anterior.

Vihra Milanova, consultant naţional în probleme de psihiatrie, a declarat presei că şi în 2013 este de aşteptat o creştere a numărului de cazuri, mai ales în oraşele în care protestele au fost mai ample.

La puţin timp după ce a fost numit în fruntea guvernului interimar, la 13 martie, având ca obiectiv principal pregătirea alegerilor anticipate din 12 mai, Marin Raikov a decis să recurgă la ajutorul psihologilor şi psihiatrilor pentru a frâna acest fenomen extrem. Astfel, Ministerul Sănătăţii a cerut centrelor medicale să desfăşoare programe care să identifice persoanele cu risc. Dar experţii sunt sceptici în faţa acestor măsuri şi cred că principalul motiv este sărăcia din Bulgaria, unde salariul mediu este de 350 de euro şi rata şomajului a ajuns la 11%.

Potrivit Eurostat, 22 % din cei 7,3 milioane de locuitori trăiesc cu un venit de sub 159 de euro (salariul minim) şi aproape jumătate - 49 % - riscă să intre sub pragul de sărăcie, în condiţiile în care un litru de lapte costă în orice supermarket un euro, la fel ca în capitale bogate precum Viena sau Londra. În opinia psihologului Aneta Anişkina, 'un venit minim de 500 de euro pe lună' ar cântări mai greu decât orice terapie. Dacă s-ar atinge acest venit, persoane cu risc 'nu vor avea nevoie de psihologi, pentru că aceşti sinucigaşi nu suferă de o boală mentală', a declarat ea agenţiei EFE.

Valul de autoincendieri a început la 18 februarie, când un bărbat de 26 de ani şi-a dat foc în oraşul Veliko Târnovo, iar cel mai recent caz este din 20 martie, al unui şomer în vârstă de 41 de ani, din localitatea Sitovo. Unele tentative de sinucidere par a fi copii la indigo: în general cei care recurg la un astfel de gest sunt bărbaţi, aleg să-şi dea foc în faţa primăriilor din oraşele în care locuiesc, declarându-se inutili şi incapabili să-şi ajute familiile. Din cele şase persoane care şi-au dat foc, două au supravieţuit, dar starea lor este critică.

Psihologul Ognian Dimov a declarat agenţiei bulgare de ştiri BTA că, prin această metodă brutală, sinucigaşii care se simt abandonaţi şi ignoraţi de societate vor să devină vizibili prin intermediul focului, simbol al energiei şi al triumfului asupra întunericului şi a monotoniei cotidiene. În schimb, antropologul Haralan Alexandrov, intervievat de televiziunea publică, limitează acest gest la o simplă 'formă de protest'. 'Este un apel lansat politicienilor şi o acuzaţie la adresa societăţii, care aminteşte că de ani buni o parte însemnată dintre cetăţenii bulgari luptă permanent pentru subzistenţă', conchide el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor