Preşedintele afgan nu se grăbeşte să semneze acordul cu americanii
alte articole
Preşedintele afgan Hamid Karzai a refuzat să îşi schimbe decizia de a nu semna un acord cheie de securitate într-o întâlnire cu consilierul pe probleme de securitate naţională a SUA.
Acordul reprezintă un parteneriat de securitate care ar permite ca mii de trupe americane să rămână în Afganistan după ce trupele combatante internaţionale se retrag din regiune în 2014.
Comandanţii militari afgani recunosc, deşi nu într-o manieră prea directă, că armata şi poliţia lor nu ar putea susţine lupta împotriva insurgenţilor talibani, fără perfuzii continue de bani din SUA pentru salarii, arme şi echipamente, sau fără să continue sprijinul logistic american.
Reprezentantul SUA, Susan Rice, i-a transmis preşedintelui Hamid Karzai că propunerea acestuia de a amâna semnarea până după alegerile de anul viitor "nu este viabilă".
Întâlnirea lor a venit la o zi după ce duminică „bătrânii” din Loya Jirga, au decis, în cadrul unei mari adunări la Kabul, că acordul trebuie să fie semnat în acest an.
"Loya Jirga solicită preşedintelui să semneze acordul înainte de sfârşitul anului 2013", preciza o declaraţie la care s-a ajuns la sfârşitul întâlnirii.
Preşedintele afgan a cerut însă respectarea unor noi condiţii.
"Preşedintele Karzai a cerut respectarea unor noi condiţii pentru semnarea acordului şi a indicat că nu este pregătit să semneze prompt acordul bilateral de securitate", a declarat Casa Albă.
Biroul domnului Karzai a declarat că a folosit întâlnirea cu reprezentantul SUA pentru a cere garanţii suplimentare din partea Statelor Unite că forţele sale nu vor face raiduri în casele afgane şi că vor ajuta începerea negocierile de pace blocate cu talibanii. De asemenea, acesta şi-a repetat cererea ca Statele Unite să se angajeze în organizarea unor alegeri libere şi transparente, la 5 aprilie.
Karzai a cerut de asemenea şi eliberarea cetăţenilor afgani care sunt reţinuţi la Guantanamo Bay, potrivit rapoartelor.
Washington insistă că acordul - care a luat câteva luni pentru a fi negociat - trebuie să fie semnat înainte de sfârşitul acestui an, pentru a se putea asigura planurile pentru câte trupe americane vor rămâne în Afganistan după 2014.
Reprezentantul SUA a declarat în şedinţa de luni că această aşteptare "nu le oferă Statelor Unite şi aliaţilor NATO claritatea necesară pentru a planifica o posibilă prezenţă militară post-2014". Şi nici afganilor nu le-ar oferi vreo certitudine, a adăugat acesta.
Acordul aflat în discuţie vorbeşte despre 15.000 de trupe străine care ar rămâne după 2014, deşi SUA spune că nu a luat încă o decizie definitivă în acest sens.
Soldaţii care rămân după 2014, când cele mai multe forţe combatante străine vor pleca, în primul rând ar antrena şi ar pregăti forţele afgane. Unele forţe speciale ar sta să efectueze "operaţiuni de contra-terorism".