Afganistan: Karzai cere şefilor de trib să prelungească şederea americanilor pănă în 2024
alte articole
Preşedintele afgan a declarat joi că el susţine un acord bilateral de securitate încheiat cu SUA în baza căruia trupele americane ar putea rămâne în Afganistan până în 2024 sau chiar mai mult.
Într-un discurs plin de pasiune adresat celor 2.500 de lideri aleşi, tribali sau comunitari, preşedintele afgan Hamid Karzai a susţinut acordul bilateral de securitate încheiat cu Washington-ul, spunând că acesta ar ajuta Afganistanul pe termen lung.
Spunând că are suportul aliaţilor majori şi a vecinilor Afganistanului, cu excepţia Iranului, Karzai a încurajat adunarea tribală a străbunilor, cunoscută sub numele de Loya Jirga, să voteze pentru pactul de securitate.
Dar Karzai a menţionat că, dacă Jirga aprobă documentul şi Parlamentul afgan votează apoi în favoarea acordului, înţelegerea cu SUA "ar putea fi semnată" după alegerile prezidenţiale din aprilie 2014.
Acordul va intra în vigoare în 1 ianuarie 2015 şi va menţine trupele americane şi personalul civil american în Afganistan pentru cel puţin încă un deceniu şi posibil chiar mai mult.
Conform termenilor acordului, forţele americane nu vor mai desfăşura operaţiuni de luptă în Afganistan. Misiunea lor va fi una de pregătire, asistenţă şi echipare a forţelor de securitate afgane şi de a se asigura că reţelele teroriste nu folosesc ţara ca o bază pentru operaţiunile lor.
Acordul, încheiat între Washington şi Kabul în dimineaţa zilei de joi, 21 noiembrie 2013, trebuie acum să fie aprobat de membrii adunării Jirga, care au venit de pe întreg cuprinsul ţării. Întâlnirea lor beneficiază de măsuri de securitate intense în capitală.
Deşi rolul adunării Jirga este doar unul consultativ, suportul ei pentru pactul de securitate este văzut ca având o anumită importanţă politică. Votul final stă în mâinile Parlamentul afgan.
Karzai a citit membrilor adunării o scrisoare din partea preşedintelui american Barack Obama şi în care liderul american spune că forţele americane vor intra cu forţa în casele afgane doar în “circumstanţe extraordinare ce implică riscuri imediate pentru viaţă cetăţenilor americani.”
Problema raidurilor americane a blocat întregul acord bilateral, el fiind relansat cu doar câteva ore înainte ca adunarea Jirga să fie deschisă joi.
Karzai a spus că, deşi el are o relaţie instabilă cu Statele Unite, suportul Washington-ului este esenţial pentru viitorul Afganistanului.
În ultimul deceniu, liderul afgan a criticat deseori Statele Unite, în timp ce oficialii americani şi-au exprimat frustrarea că sacrificiile americanilor în Afganistan nu au fost mereu recunoscute.
Membrii Jirga, incluzând experţi legali, lideri religioşi, activişti, sunt aşteptaţi să petreacă 4 zile pentru a analiza acordul. Karzai le-a cerut să se gândească la nevoile ţării lor în timp ce iau o decizie. Liderul afgan a adăugat că nu are un reprezentant personal în adunare şi că singurul său element reprezentantiv este consensul naţional asupra intereselor şi nevoilor Afganistanului.
Unul dintre cele mai discutabile puncte în document este cel al jurisdicţiei legale. Acordul susţine că forţele americane nu vor fi arestate sau reţinute de către autorităţile afgane, şi nici nu vor fi transferate unilateral către un tribunal internaţional.
În schimb, orice faptă ilegală va fi judecată de autorităţile americane. Totuşi, autorităţile afgane vor fi capabile să ceară ca anumiţi membri ai personalului american să fie daţi afară din ţară.
Conform acordului, SUA promite de asemenea să caute fonduri anuale pentru a susţine forţele naţionale de apărare afgane. Acordul permite, de asemenea, forţelor americane să aibă baze în Kabul şi Bagram, în centrul ţării, alături de avanposturi în zonele strategice cheie existente pe cuprinsul ţării.