Presa franceză: Ce se întâmplă cu România, ţara invitată de onoare la Salonul de Carte de la Paris?
alte articole
Oare cum va putea participa România la Salonul de Carte de la Paris din 22-25 martie 2013, unde are statutul de invitată de onoare, după reducerea cu o treime a bugetului Institutului Cultural Român (ICR), se întreabă publicaţia culturală franceză ActuaLitte. Totodată, site-ul livreshebdo.fr a publicat un articol despre o reducere a ambiţiilor participării româneşti.
"Din iulie, acesta (ICR, n.r.) cădea pradă unei veritabile reorganizări operate de clasa politică. Ţara era ameninţată cu extincţia culturală şi nu mai era mult până acolo, fiind în situaţia în care artişti din lumea întreagă s-au unit pentru a-i sprijini pe artiştii şi intelectualii români", relevă site-ul actualitte.com, specializat în ştiri literare
Articol în actualitte.com
În articol se aminteşte şi despre decizia Guvernului de a trece ICR în subordinea Senatului, întâmpinată cu proteste de artişti şi organizaţii culturale din România şi din străinătate.
ActuaLitte prezintă această decizie a Guvernului Ponta ca vizând atât statutul, cât şi misiunea ICR, cu riscul transformării acestuia într-o "excrescenţă politică".
"Chiar dacă mizele depăşesc cu mult Salonul de Carte de la Paris, se aşteaptă reacţii de la diferiţii actori implicaţi (în organizarea evenimentului, n.r.). Dar, în această poveste, este vorba de o problemă politică, în care opozanţii sunt preşedintele (Traian Băsescu, n.r.) şi premierul (Victor Ponta, n.r.). Şi cum cel dintâi nu a fost demis prin referendum, Victor Ponta încearcă să-şi menţină controlul asupra situaţiei tăind bugetele culturale", se mai precizează în articol, menţionându-se şi că fostul preşedinte al ICR, Horia-Roman Patapievici, este apropiat de preşedintele Băsescu.
De asemenea, şi site-ul Evene.fr titrează "România sărăcită la Salonul de Carte", prezentând reducerea bugetului, iar toutelaculture.com vorbeşte despre un ICR "orfan", după demisia conducerii institutului în faţa "cenzurii anunţate de stat".
Deficit de 5 milioane de lei
ICR ar trebui să se încadreze până la sfârşitul anului într-un buget de 28,5 milioane de lei, bani care au fost deja cheltuiţi, având un deficit de 5 milioane de lei.
Specialiştii susţin că, în urma rectificării bugetare, ICR nu-şi va mai putea desfăşura proiectele programate până la sfârşitul anului, fiind afectate, printre altele, şi pregătirile pentru participarea României în calitate de ţară invitată de onoare la Salonul de Carte de la Paris din 2013.
Pentru salon, ICR deschisese o linie specială de finanţare pentru realizarea cât mai multor traduceri din literatura română în franceză, pentru standul României de la Paris pe care îl organizează anul viitor, însă nu vor mai exista fonduri pentru aceasta.