Paleologu: Ordonanţa de urgenţă privind ICR este o mare gogomănie

Marius Dragoi
19.06.2012

Fostul ministrul al Culturii Theodor Paleologu a declarat luni, în faţa sediului Institutului Cultural Român (ICR), unde a participat la "Mişcarea Papioanelor", că protestează împotriva ordonanţei de urgenţă prin care ICR a fost transferat din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, calificându-o drept "o mare "gogomănie".

"Pentru a justifica caracterul de urgenţă al ordonanţei, Guvernul a scris aşa că actuala conducere reprezintă o ameninţare la apartenenţa la naţiunea română a românilor stabiliţi vremelnic în străinătate. O asemenea inepţie nu poate fi luată decât la "mişto", or, o asemenea adunare este luarea la mişto a unei gogomănii a Guvernului", a spus Theodor Paleologu.

El şi-a exprimat speranţa ca premierul Victor Ponta "să înţeleagă să nu se umple de ridicol" şi să "revină asupra acestei erori, care, probabil, i-a fost băgată pe sub nas fără să-şi dea seama".

Paleologu a precizat că participă la protest "în primul rând ca purtător de papion, în al doilea rând ca om ce apreciază activitatea ICR din mai multe perspective - ca român care a stat în străinătate şi a urmărit activitatea mai multor institute culturale din Paris, Berlin, Stockholm, New York, Roma sau Chişinău, graţie colaborării sale cu ICR, MAE şi Ministerul Culturii, ca ambasador al României pentru realizarea mai multor evenimente culturale".

Nu în ultimul rând, Paleologu a menţionat că a colaborat foarte bine cu ICR în perioada în care a fost ministru al Culturii.

"Cred că nu are rost să busculăm fără rost calendarul mandatelor ICR. Dacă mandatul lui Horia Roman Patapievici se termină în ianuarie 2013, nu are absolut nici un rost să creezi un asemenea tămbălău, mai cu seamă cu o astfel de justificare ineptă ca aceea a ameninţării la adresa coeziunii naţiunii române", a susţinut Paleologu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor