Patapievici afirmă că aprecierile făcute de Ponta despre ICR sunt "minciuni calificate"

Institutul Cultural Român
Institutul Cultural Român (Mihut Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
15.06.2012

Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român a susţinut joi o conferinţă de presă la sediul ICR cu privire la ordonanţa de urgenţă a Guvernului care prevede trecerea ICR de sub autoritatea Preşedinţiei sub autoritatea Parlamentului. A fost prezentă Tania Radu, vicepreşedinte ICR. Au participat, de asemenea, artişti şi oameni de cultură care au colaborat cu ICR, printre care Cristi Puiu, Andrei Şerban, Alexandru şi Ada Solomon, Grigore Leşe, Dan Dediu, Mihai Mihalcea, Ada Milea, Voicu Rădescu, Irina Margareta Nistor, Cristina Modreanu, Doina Jelea şi alţii.

Horia Patapievici a subliniat că tema conferinţei nu este conducerea ICR sau oamenii, ci despre instituţii şi reprezentarea culturii române în străinătate.

Patapievici s-a referit la acuzaţiile aduse ICR că ar fi risipit banul public, spunând că acest lucru este fals. Astfel, el a explicat că în anul 2011, aproape jumătate dintre proiectele institutului au fost făcute în parteneriat cu instituţii din străinătate care au adus şi ele finanţare.

De asemenea, el a menţionat că unul din cinci evenimente au fost făcute fără finanţare, întrucât partenerii respectivi au asigurat cu titlu gratuit condiţiile pentru desfăşurarea manifestărilor respective.

"Pe un post de televiziune au fost proferate cele mai cumplite minciuni privind activitatea ICR, care nu lovesc doar în trei oameni de la conducerea institutului", a spus Patapievici referindu-se la el şi la vicepreşedinţii Tania Radu şi Mircea Mihăeş, şi precizând că acestea afectează tot personalul institutului.

El a precizat că bugetul maxim alocat al ICR într-un an nu a depăşit în realitate 8 milioane de euro şi nu a fost de 10 milioane de euro aşa cum s-a susţinut. "Să punem capăt legendelor", a mai spus Patapievici.

Patapievici a adăugat că rapoartele de activitate ale ICR arată că programele au fost ample şi de calitate şi se mândreşte cu modul cum a fost reprezentată cultura română în străinătate.

"Toate s-au făcut nu doar cu fonduri, ci şi cu talentul, cu devotamentul angajaţilor", a spus Patapievici, precizând că, printre altele, au fost publicate 330 de volume româneşti traduse în străinătate, cu o frecvenţă de o carte pe săptămână, şi au apărut într-un singur an peste 8.000 de articole în presa străină reflectând activitatea ICR.

El a mai precizat că raportul anual între cheltuielile de administrare a ICR şi cele pentru programe arată că acestea din urmă au o pondere între 75 şi 80% din bugetul ICR, institutul funcţionând ca un ONG, spre deosebire de orice altă instituţie a statului român.

Victor Ponta a susţinut, miercuri, decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Parlamentului motivînd că instituţia era "mult prea politizată" şi a arătat că ICR va fi subordonat Senatului, condus acum de Vasile Blaga, apropiat şefului statului.

"Trecerea ICR în subordinea Parlamentului este o decizie de democratizare a instituţiei şi are menirea de a se transforma într-o structură mai transparentă. Folosirea fondurilor publice trebuie să fie la adăpost de orice suspiciune, ori printr-un mecanism transparent şi democratic de control parlamentar acest lucru se poate îndeplini", a susţinut şi Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că este mândru de activitatea ICR de când este el şef al statului, iar Horia Roman Patapievici este preşedinte al institutului, acuzând Guvernul şi PSD că nu au avut decenţa sa îl anunţe despre mutarea ICR de la Preşedinţie la Senat. "Ce vreţi să vă mai spun? În loc să te ocupi să creezi locuri de muncă, te uiţi cum poţi lua, să goleşti de conţinut instituţia prezidenţială. Asta arată, este expresia modului de a gândi al PSD-ului. Dar asta e viaţa, mergem înainte", a declarat şeful statului.

Institutul Cultural Român este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, care funcţionează în prezent sub autoritatea preşedintelui României. Şeful statului este preşedintele de onoare al Institutului.

Institutul cultural Român este condus în prezent de Horia Roman Patapievici, care ocupă funcţia de preşedinte, şi de Tania Radu şi Mircea Mihăieş, vicepreşedinţi.

Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afară ţării. Activitatea ICR este ca o modalitate complementară de a atinge obiectivele strategice ale României, pe lângă iniţiativele externe de factură politică şi economică. ICR are deschise mai multe institute culturale în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor