Horia Patapievici ameninţă cu demisia întregii conduceri a ICR. Care este motivul

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (dcnews.ro)
Cristina Boiangiu
28.06.2012

Horia Patapievici a declarat că toată conducerea Institutului Cultural Român îşi va da demisia, dacă magistraţii de la Curtea Constituţională vor decide că este constituţională ordonanţa prin care Senatul va numi atât conducerea operativă a institutului, cât şi pe membrii Consiliului de conducere.

Decizia Curţii Constituţionale ar urma să fie dată pe 5 iulie, când magistraţii vor analiza sesizarea Avocatului Poporului care a reclamat neconstituţionalitatea OUG nr. 27/2012, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului.

"În această situaţie, din punctul de vedere al actualei conduceri avem de-a face cu o lovitură împotriva unei instituţii care şi-a dovedit capacitatea de a promova cultura română şi a gestiona un buget mic. Vom interpreta acest lucru ca pe un atac împotriva unei instituţii româneşti şi ne vom da demisia", a declarat preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici , într-un interviu la un post TV.

El s-a declarat surprins de decizia luată prin Ordonanţa respectivă şi a precizat că "ICR nu e o uzină despre care ştim că are de făcut şaibe sau ţevi, funcţionează fundamental pe o viziune referitoare la ce este cultura română şi cum poate fi promovată în străinătate". Dacă se va pune în aplicare Ordonanţa nr. 27, Patapievici a apreciat că prioritate vor avea programele care au ca obiect românii din afară ţării, iar celelalte vor fi ignorate.

Bugetul ICR a fost redus anul acesta, iar în 2013 a scăzut de la 44 la 36 de milioane de lei.

Guvernul a adoptat pe 13 iunie Ordonanţa de Urgenţă 27/2012, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului. Această instituţie ar trebui să numeasca, în termen de cel mult 15 zile, conducerea ICR şi membrii Consiliului de conducere. Conducerea operativă a ICR era asigurată de Horia Roman Patapievici - preşedinte, Tania Radu şi Mircea Mihăieş - vicepreşedinţi. Camera Deputaţilor a eliminat, pe 19 iunie, cele două funcţii de vicepreşedinte.

Premierul Victor Ponta a argumentat necesitatea schimbărilor în conducerea ICR apreciind că instituţia era "mult prea politizată" şi a acuzat "o lipsă de transparenţă totală" în cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului.

"Nimeni din această ţară nu mă va convinge că este mai democratic să laşi o instituţie cu bani publici să fie condusă de un singur om decât să fie controlată de o instituţie cum este Senatul, unde sunt toate forţele politice", a spus Ponta. El a mai precizat că Ordonanţa nu a fost dată cu scopul de a-l schimba din funcţie pe Patapievici, ci pentru a face mai transparentă modalitatea de cheltuire a banilor publici.

Câteva sute de oameni au participat, pe 18 iunie, la o demonstraţie de susţinere a actualei conduceri a ICR, iar participanţii i-au dat numele de "mişcarea papioanelor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor