Premiul Nobel pentru Pace 2018 atribuit lui Mukwege şi Murad pentru eforturile de a pune capăt violenţei sexuale ca armă de război
alte articole
Premiul Nobel pentru Pace 2018 a fost acordat medicului Denis Mukwege şi Nadiei Murad pentru eforturile lor de a stopa folosirea violenţei sexuale ca armă de război şi în conflicte armate. Anunţul a fost făcut la Norwegian Nobel Institute din Oslo.
Denis Mukwege
Este supranumit "omul care 'repară' femeile". Din 1998 a tratat 40.000 de victime ale violurilor atroce, în ţara sa, Republica Democratică Congo.
Mukwege este medic ginecolog care de 16 ani tratează femeile aflate în suferinţă, violate în războiul care oficial s-a încheiat în 2002, dar continuă sub formă de lupte brutale între armată şi grupările armate care doresc să controleze marile bogăţii, în minele de aur, diamante şi cupru din ţară.
„Violul este o adevărată strategie reală“, a spus Mukwege, violenţa sexuală împotriva femeilor, cea mai mare parte tinere, este comisă în public, este vorba despre ritualuri de violenţă colectivă care distrug comunităţile în mod sistematic. De fapt, cine suferă şi cine asistă neputincios la violenţe fuge din sate, abandonând tot, din ruşine.
Fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, a definit drept "un genocid sexual" ceea ce s-a întâmplat în Congo.
Mukwege a absolvit Facultatea de Medicină în Burundi, s-a specializat în Franţa, iar în 1998 a înfiinţat Spitalul Panzi din Bukavu, aflat în estul ţării, spital care primeşte şi sprijină mai ales femei victime ale violurilor. A perfecţionat tehnici de pionierat care reduc sau rezolvă leziuni cumplite suferite de victime.
Nu numai că lucrează în fiecare zi, în prima linie în spitalul său, dar, de mulţi ani, Mukwege este singura voce care denunţă comunităţii internaţionale crime care nu s-au sfârşit.
Principiul său de bază este că „dreptatea este treaba tuturor”. Bărbaţi şi femei, ofiţeri şi soldaţi, autorităţi locale, naţionale şi internaţionale trebuie să fie responsabile pentru combaterea acestui tip de crimă. Doctorul a trăit după acest principiu, condamnând în repetate rânduri violurile în masă şi criticând guvernul congolez şi alte ţări pentru că nu au făcut suficient pentru a opri folosirea violenţei sexuale împotriva femeilor ca strategie şi armă de război.
Nadia Murad
Cealaltă câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace 2018 activista irakiană Nadia Murad (Premiul Saharov în 2016), în vârstă de 25 ani, din comunitatea Yazidi, a fost dusă la Mosul şi vândută ca sclavă, alături de alte tinere, în 2014. Din 2016 este primul ambasador ONU pentru demnitatea supravieţuitorilor scăpaţi de traficul uman.
Murad este o victimă a acestei crime de război. A refuzat să accepte codul social care permite femeilor să nu vorbească despre abuzurile la care au fost supuse. A arătat un curaj ieşit din comun pentru relatarea întâmplărilor şi suferinţelor, devenind avocatul celorlalte victime.
Murad este membră a comunităţii Yazidi în nordul Irakului unde a trăit cu familia sa într-un sat izolat numit Kocho. În august 2014, Statul Islamic a lansat un atac brutal în localităţile din regiunea Sinjar, care avea scopul de a extermina populaţia Yazidi. În satul acesteia, mai multe sute de persoane au fost ucise. Femeile mai tinere, inclusiv minorele, au fost răpite şi făcute sclave sexuale. În perioada în care a fost răpită, a fost supusă abuzurilor sexuale, fiind ameninţată cu execuţia dacă nu se convertea la versiunea lor de Islam.
Murad este una dintre cele aproximativ 3.000 de femei Yazidi care au fost victime ale abuzului armatei Statului Islamic. Abuzurile au fost sistematice şi făceau parte din strategia militară a organizaţiei teroriste.
După trei luni de coşmar, Murad a reuşit să scape. A ales să vorbească deschis despre ceea ce s-a întâmplat. În 2016, la vârsta de doar 23 de ani, a fost numită primul ambasador al Naţiunilor Unite pentru Demnitatea Supravieţuitorilor Traficului Uman, relatează siteul web descoperă.ro.
Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta se încadrează perfect în criteriul descris în testamentul lui Alfred Nobel. Mukwege şi Murad şi-au pus propria viaţă în pericol pentru combaterea crimelor de război şi dreptate pentru victime, conform aceleaşi publicaţii.
În 2017, Premiul Nobel pentru Pace a fost câştigat de Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN). Campania a primit premiul „pentru munca sa de atragere a atenţiei privind consecinţele catastrofale produse asupra umanităţii în urma utilizării oricărui tip de arme nucleare, cât şi pentru eforturile membrilor privind obţinerea unui tratat care interzice utilizarea armelor de acest tip''.