Premiul Nobel pentru Medicină 2018: James P. Allison şi Tasuku Honj, pentru terapii împotriva cancerului [video]
alte articole
Premiul Nobel pentru Medicină 2018 a fost acordat americanului James P. Allison şi japonezului Tasuku Honjo. Descoperirile lor au pus bazele terapiilor anticanceroase care doresc să exploateze agresivitatea sistemului imunitar împotriva celulelor bolnave.
James P. Allison este profesor la Universitatea din Texas (SUA) iar Tasuku Honjo la Universitatea din Kyoto (Japonia). Descoperirea lor se referă la două proteine (fiecare dintre ei a descoperit câte una), capabile să "activeze comutatorul" sistemului imunitar şi să-l activeze în lupta împotriva tumorilor. Cancerul este un termen general pentru mai multe maladii, toate caracterizate prin proliferarea necontrolată a celulelor anormale care au capacitatea de a se răspândi la ţesutul şi organele sănătoase.
Motivaţie
Cei doi cercetători, potrivit declaraţiei oficiale, „au înţeles că se pot stimula capacităţile inerente ale sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase, un mecanism de terapie complet nou în lupta împotriva unui tip de boală care ucide în fiecare an milioane de persoane şi constituie una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii umane".
Cu această strategie, "câştigătorii premiului Nobel din acest an au descoperit un principiu complet inovator". Imunoterapia este folosită deja de mai mulţi ani în lupta împotriva câtorva tipuri de cancer, alături de alte terapii tradiţionale, cu rezultate promiţătoare.
James P. Allison a studiat o proteină cunoscută pentru funcţia ei de „frână” în cadrul sistemului imunitar. A realizat potenţialul dezactivării „frânei” şi declanşarea atacului celulelor sistemului imunitar împotriva tumorii. Apoi, a dezvoltat conceptul pentru o nouă abordare de tratare a pacienţilor.
În paralel, Tasuku Honjo a descoperit o proteină a celulelor imunitare şi, după o atentă explorare a funcţiilor, a ajuns la concluzia că şi aceasta funcţionează ca o frână, dar având la bază un alt mecanism. Terapiile bazate pe această descoperire s-au dovedit a fi extrem de eficiente împotriva cancerului.
Premiul este acordat de 50 de experţi de la Karolinska Institutet din Stockholm, cea mai prestigioasă universitate medicală din Suedia. Câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică 2018 vor fi anunţaţi marţi, 2 octombrie, iar câştigătorii Premiului Nobel pentru Chimie, miercuri, 3 octombrie. Premiul Nobel pentru Pace va fi desemnat vineri, 5 octombrie iar luni, 8 octombrie, Premiul Nobel pentru Economie.
Premiul are o valoare de 9 milioane coroane suedeze (870.000 euro), care se va împărţi între cei doi câştigători. Ambii au reacţionat cu bucurie în momentul în care au primit vestea cu privire la acordarea Premiului Nobel pentru Medicină. "Dar satisfacţia reală pentru mine este de a-i întâlni pe pacienţii care s-au recuperat datorită cercetării mele", a afirmat Honjo.
Laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină în 2017 au fost Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young pentru descoperirile lor în controlul mecanismelor moleculare ale ritmului circadian.