Premierul Ucrainei: Avionul malaezian nu a fost doborât de "gorile în stare de ebrietate", ci de "profesionişti"
alte articole
Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, indică Rusia ca potenţial vinovat pentru doborârea avionului malaezian cu 298 de persoane la bord. Aeronava nu a fost doborâtă de "gorile în stare de ebrietate", ci de "profesionişti", a afirmat premierul ucrainean, conform AFP, preluat de Mediafax.
"Aceste sisteme de rachete nu puteau fi manevrate de gorile în stare de ebrietate. Doar nişte profesionişti erau capabili să identifice ţinta şi să lanseze acest tip de rachetă. Este posibil ca aceşti oameni să fi venit din Rusia", a spus Iaţeniuk, care a mai dat asigurări că armata ucraineană nu a utilizat niciodată rachete în conflictul cu separatiştii proruşi: "În Ucraina nu este un război civil, ci o intervenţie coordonată de Rusia, susţinută de Rusia, finanţată de Rusia şi organizată de Rusia".
Opiniile lui Iaţeniuk sunt întărite şi de informaţiile venite dinspre serviciile americane de spionaj care au confirmat că Rusia a furnizat sisteme sofisticate de rachete insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, pe care a încercat ulterior doborârii avionului să le readucă pe teritoriu rus.
"Rusia a oferit sisteme sofisticate de rachete insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei", declară un oficial din cadrul serviciilor de informaţii americane, citat de ziarul The Washington Post. "Credem că au încercat să readucă în Rusia cel puţin trei sisteme de rachete de tip Buk. Serviciile secrete americane aveau indicii de circa o săptămână că astfel de sisteme fuseseră aduse în Ucraina", a declarat un oficial, care a preferat să rămână anonim.
În Ucraina nu este un război civil, ci o intervenţie coordonată de Rusia, susţinută de Rusia, finanţată de Rusia şi organizată de Rusia
Deşi oficialităţile Federaţiei Ruse neagă orice implicare în tragedia aviatică soldată cu aproape 300 de morţi, liderul forţelor pro-Rusia din Doneţk, Igor Gerkin, s-a lăudat pe contul său de Vkontakt că a mai dărâmat un ”avion ucrainean”, incriminându-se fără voia lui pentru lovirea avionului comercial MH-17, iar la trei zile de la tragedie, rebelii proruşi încă împiedică accesul observatorilor OSCE şi al experţilor internaţionali şi ucraineni la locul accidentului, ceea ce nu poate decât să întărească suspiciunea că au de ascuns ceva.