Catastrofa aviatică: Premierul olandez susţine că Putin trebuie să înlesnească accesul la locul accidentului

Cadavre printre rămăşiţele avionului MH17 aparţinând Malaesia Airlines, doborât deasupra Ucrainei pe 17 iulie
Cadavre printre rămăşiţele avionului MH17 aparţinând Malaesia Airlines, doborât deasupra Ucrainei pe 17 iulie (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a declarat sâmbătă că Vladimir Putin trebuie să faciliteze accesul la locul prăbuşirii avionului malaezian în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de rebeli proruşi, pentru ca trupurile neînsufleţite ale victimelor să poată fi luate.

"El (Vladimir Putin) trebuie să îşi asume responsabilităţile în privinţa rebelilor", a precizat Mark Rutte la Haga, după ce a purtat o "conversaţie telefonică foarte intensă cu preşedintele rus".

Autorităţile olandeze sunt preocupate să recupereze cât mai repede corpurile victimelor din accidentul aviatic întrucât din numărul total al turiştilor, cei mai mulţi au fost de cetăţenie olandeză. "Având în vedere evenimentele de astăzi şi imaginile din această dimineaţă, i-am trimis preşedintelui un mesaj ca să facă uz de influenţa sa asupra rebelilor", a afirmat premierul olandez.

"Toată lumea a văzut cum resturi ale aparatului, rămăşiţe ale pasagerilor şi lucrurile lor personale sunt în continuare împrăştiate la faţa locului", a mai adăugat Rutte, care a fost "şocat" de imaginile de la locul accidentului din Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis anterior că va acorda ajutorul său Olandei, conform aceleiaşi surse.

Premierul olandez a mai afirmat că a sosit momentul ca preşedintele rus "să arate că vrea să ajute".

Totodată, Mark Rutte a declarat că în contactele pe care le-a avut cu premierul australian Tony Aboot şi cu cancelarul german Angela Merkel, aceştia au susţinut că Vladimir Putin trebuie să acţioneze în această situaţie tragică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe