Premierul Turciei atacă SUA, Israelul şi Germania

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014 (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Premierul turc, Tayyip Erdogan, a criticat dur, marţi, Israelul, Germania şi Statele Unite cât şi alte ţări, încercând să apere ”libertatea” presei în faţa parlamentului din Ankara, a notat Hurriyet Daily.

”Cei care spun că nu există libertate a presei în Turcia ar trebui să se uite prin titlurile ziarelor”, a declarat Erdogan, precizând că ”40 de ziare insultă guvernul în mod sistematic”.

Erdogan a criticat apoi în faţa guvernului raportul Freedom House, publicat la 1 mai, conform căruia Turcia a fost detaşată din liga ţărilor ”Parţial Libere” în cea a ţărilor care ”nu sunt libere” din cauza abuzurilor privind libertatea presei.

Criticând dur Freedom House, Erdogan a atacat şi raportul privind numărul jurnaliştilor închişi în Turcia.

”Din 44 de jurnalişti închişi, 19 au fost eliberaţi. Şase sunt încă judecaţi. Un nume nu este nici măcar înregistrat. Iar 18 sunt condamnaţi”, a spus premierul.

Acesta nu a omis nici raportul care preciza că Israelul este cea mai liberă ţară din Orientul Mijlociu, deplângând apoi faptul că Freedom House foloseşte ”standarde duble”.

Libertatea presei din Statele Unite şi Germania este de asemenea încălcată, a argumentat Erdogan, precizând mai multe abuzuri din cele două ţări.

”Când fac astfel de lucruri în alte ţări, ei o numesc democraţie. Când o facem noi, ei o numesc presiune”, a adăugat acesta.

Criticând din nou Twitter şi Facebook, Erdogan a adăugat că ”în nicio ţară democratică nu poţi vedea astfel de titluri”, precum cele din Turcia care îşi critică guvernul. ”În nicio ţară nu poţi vedea guvernul insultat în asemenea fel. În nicio ţară nu pot minţi astfel”.

”Acele organizaţii implicate în operaţiuni în Turcia ar trebui să ştie că nu se mai confruntă cu un stat intimidat, sau slab”, a încheiat Erdogan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe