Israelul şi Japonia au denunţat ”statele teroriste”, Iranul şi Coreea de Nord, pentru înarmarea nucleară

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu împreună cu omologul său nipon, Shinzo Abe, au denunţat, luni, Iranul şi Coreea de Nord, precizând că sunt ”două state teroriste” care vor să se înarmeze nuclear, a notat Reuters.

”Programul nuclear al Iranului este un pericol clar şi actual şi ţara nu ar trebui să aibă permisiunea de a crea arme nucleare”, a declarat premierul israelian.

Luni, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a criticat dur aşteptările Occidentului privind programul său de dezvoltare a rachetelor, adoptând un ton sfidător tocmai în preajma negocierilor privind programul nuclear al Teheranului.

Aflat în Tokyo pentru o întâlnire cu oficialii japonezi, Netanyahu a comparat Iranul cu vecinul Japoniei, Coreea de Nord, care a ameninţat în acest weekend cu un nou test nuclear.

Israelul şi Japonia se confrunta cu provocarea ”statelor care se înarmează cu arme nucleare”, a declarat Netanyahu.

”Aţi denumit dezvoltarea armelor nucleare ale Coreei de Nord şi rachete balistice un pericol clar şi actual şi sunt total de acord cu afirmaţia dvs”, a adăugat Netanyahu cu privire la afirmaţia lui Abe.

G5 1 (Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia) se vor întâlni, vineri, cu Iranul pentru a încerca să stabilească o modalitate pe termen lung de a reduce programul nuclear al Teheranului până la un nivel non-militar.

Coreea de Nord ar fi primit o tehnologie balistică din China, ce i-ar permite să folosească o rachetă intercontinentală împreună cu focoasele nucleare deţinute, conform oficialilor americani.

Khamenei a anunţat, recent, că nu va stopa cercetarea şi dezvoltarea în domeniul nuclear, în ciuda promisiunilor făcute în faţa grupului G5 1.

”Nu putem să lăsăm cele mai teroriste state din lume să obţină capabilitatea de a crea arme nucleare”, a concluzionat Netanyahu.

Premierul Israelului va rămâne în Japonia până joi şi se va întâlni cu mai mulţi oficiali şi lideri din afaceri niponi, printre care şi ministrul nipon al Apărării, Itsunori Onodera.